Boross Péter: a Kossuth téri sortűz áldozatai is hősök

Az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozatai éppúgy a haza hősei, mint azok, akik fegyverrel a kezükben estek el – mondta Boross Péter volt miniszterelnök az áldozatok emlékhelyén csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: azokból, akik 1956. október 25-én a Kossuth térre jöttek megismételni a 23-ai eseményeket, “fékezhetetlenül tört elő a lelkesedés”, a megmaradni akarás, ám a legaljasabb dolog történt velük. “Nem nyílt harcban, nem szembenézve, hanem aljasul, a háttérből, leplezve dördültek el azok a lövések”, amelyek annyi ember életét követelték – mondta.

Hozzátette: minden országnak létezik “salakja, amelyik hajlandó felvállalni a szabadságét küzdő életek pusztítását”.

A volt miniszterelnök kitért arra is: a magyarság megmaradásának titka, hogy “ha bennünket történelmi balszerencse ér”, annak “emléke éltető erővé válik a következő századokban”. A Kossuth téren meghaltak emléke is a magyarságeszmény és a megmaradás erőforrása.

Boross Péter felidézte: a Kossuth téri sortűz indította el 1956-ban az igazi harcokat, az itteni áldozatok vére “kiáltott a magasba, hogy ez így nem mehet tovább”.

Hozzátette: ezért volt 1990 után fontos cél annak felkutatása, hogy mi történt, ki lőtt. A nagyhatalmi megállapodások keretében létrejövő rendszerváltoztatás idején azonban nem sikerült megnevezni és felelősségre vonni az igazi bűnösöket – jegyezte meg.

A túlélőknek ez akkor nagyon fájt, “de már késő volt”. Azok a diktatúrák ugyanis, amelyeknek időt ad a történelem, mindig “megússzák” a felelősségre vonást. E rendszerek megváltoznak, “megtanulnak mosolyogni” és nem “rögtön ütni”, és a világ nyugati felén is más benyomást keltenek, talán meg is kedvelik őket – mondta Boross Péter.

Hírdetés

De “mi megtanultuk a magyar történelmet”, hogy az elveszített harcok üzenete elementáris erővel tör elő újra meg újra – tette hozzá.

A megemlékezés végén Boross Péter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke megkoszorúzta az áldozatok emlékművét.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke (b), Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke (b2), Polt Péter legfőbb ügyész (b3), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3), Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke (j2) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) a Kossuth téri sortűz áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen Budapesten, az 1956-os emlékhelyen 2018. október 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepségen részt vett mások mellett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Steinbach József református és Márfi Gyula katolikus püspök, valamint az 56-os szervezetek képviselői.

Az 1956. október 25-én az Országház előtt békésen tüntető több ezres tömegre leadott sortűz áldoztainak száma máig bizonytalan. Egyes források néhány tucatra, mások több százra teszik a halottak számát.

Résztvevők a Kossuth téri sortűz áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen Budapesten, az 1956-os emlékhelyen 2018. október 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)


   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »