Boros Imre szerint válságra spekulálnak a balos közgazdászok

A balliberális közgazdászok újabb csodafegyvere az, hogy 2020 után kedvezőtlenebbre fog fordulni a világgazdasági klíma és ennek hatását Magyarország is nagyon meg fogja érezni. Boros Imre közgazdász szerint ez vagy így lesz, vagy nem. De ma inkább ez vágyálom a részükről, mert a magyar gazdaság sokkal válságállóbb”, mint korábban volt. A hosszú távú gazdasági kilátásokról beszélgetünk Boros Imre egykori miniszterrel.

Lesz vagy nem lesz válság: ezt senki se tudja – kezdte Boros Imre. Ha a világgazdaság dolgai rosszul alakulnak, akkor azt mi se tudjuk megúszni. De ehhez érdemes annyit hozzátenni, hogy a lengyelek 2009-ben 2,5 százalékkal növekedtek, amikor mi 7 százalékkal visszaestünk. Ennek az az oka, hogy a lengyeleknél még a baloldalibb kormányok is sokkal nemzetibb politikát folytattak, mint mi. Szóval egy világgazdasági válság előfordulhat, ami ma még nem tűnik nagyon valószínűnek, de a lehetősége fennáll.

Az egy másik kérdés, hogy a hazai balliberális elit nagyon szeretne egy ilyen nemzetközi válságot, mert akkor pellengérre lehetne állítani az újszerű gazdaságpolitikát, amit az Orbán-kormány folytat – fejtette ki Boros Imre.

A BALOS KÖZGAZDÁSZOK ÉS A VÖRÖS POSZTÓ

Ez az unortodox gazdaságpolitika igen komoly eredményeket hozott az elmúlt nyolc évben, és ez balos közgazdászok szemében olyan, mint a vörös posztó. Szerintük Magyarország azért van, hogy fogyasztóként és importőrként kiszolgálja a nemzetközi nagytőkét. Ennek a gazdaságpolitikának kulcsadata a GDP, de azzal sohasem foglalkoznak, hogy ebből mennyi marad Magyarországon. Tény, hogy ma már vannak olyan komolyan vehető nemzetközi elemzők, akik látnak felhőket a világgazdaság egén. Az is tény, hogy a nagy nemzetközi bankok már unják az alacsony kamatokat, és minden erővel azon vannak, hogy egy kis inflációt összehozzanak. Majd utána erre hivatkozva kierőltessenek némi kamatemelést, amire már Amerikában vannak példák. Persze a kamatemelés célja az is, hogy kibabráljanak Trumppal. A magasabb kamatok miatt áramlik a pénz az USA-ba, ami erősíti a dollárt, és ez rontja az USA exportpozícióit.

VÁGYÁLMOK

Ezért Trump még jobban fog küzdeni az európai autók ellen, még több vámot vet ki. Emellett az autók kapcsán fellángolt károsanyag-kibocsátási kvótát is túltolják, ami szintén rontja a német autók versenyképességét. Ez a két hatás már Európában törést okozhat a konjunktúrában.

Ez pedig már Magyarországot is érintheti, hiszen sok német autógyártó van nálunk. Bár egy ilyen esetleges hatást nagyban módosíthat az, hogy nálunk inkább a prémiummárkák gyártása folyik. Ebben az a szerencse, hogy a luxusautók keresletingadozása nem olyan nagy, mint a bóvli márkáké.

Hírdetés

Lényeg a lényeg, hogy a balliberális közgazdászok jóslata ebből az ismeretanyagból táplálkozik, és egy jó adag vágyálomból, hogy „végre megkapják a magukét”. A negatív várakozások kapcsán még az is szóba kerül, hogy 2020 után várhatóan apadnak az uniós források. Boros Imre szerint az angolok kilépése valóban csökkenti a befizetések mértékét. Az se kedvező a számunkra, hogy az Európai Bizottság a migránsokra, illetve a határvédelemre kíván több pénzt fordítani.

Ha a következő európai választások után továbbra is Angela Merkel és Macron francia elnök viszi a prímet, akkor a pénz egy részét elveszik a progresszív területektől, azaz kevesebbet fordítanak gazdaságfejlesztésre. De ez még messze nem biztos, és inkább egy Magyarország-ellenes spekulációból fakad ez a várakozás – fejtette ki Boros.

A 2021-ES ÉV LESZ A VÍZVÁLASZTÓ

Tehát megállapítható, hogy 2021-től a magyar gazdasági fejlődés kapcsán az Unió, illetve a globális fejlődés irányából vannak negatív kockázatok. Ám ha nem lennének uniós források, akkor a magyar kormány más politikát folytatna. Egyrészt akkor nekünk se kellene befizetni évi 1,3 milliárd eurót, másrészt akkor be lehetne indítani belföldi konjunktúraélénkítő intézkedéseket. Ezek most nem szükségesek. Harmadrészt komoly lehetőségek vannak még a harmadik világhoz fűződő kapcsolatok terén.Jelenleg azonban a 4 százalékos növekedést is alig bírjuk munkaerővel. Ám ha kiesnek az uniós források, akkor felszabadul a munkaerő ezeken a területeken, ami lehetővé teszi másfajta programok beindítását.

Az is egy lehetőség, hogy azokat az utalásokat megadóztatjuk, amelyeket az uniós cégek hazavisznek. Legyünk precízek, ma támogatás formájában mintegy harmada jön vissza annak az összegnek, amelyeket az uniós cégek kivisznek. Fel lehet őket fedezni jobban, mint adóalanyokat – jelentette ki Boros Imre.

A VÁLASZTÁSI ÉV ÉS SPEKULÁCIÓ

Szerinte ha a kormány – és a jegybank – szakszerűen teszi a dolgát, akkor bármilyen negatív környezetben talpon tudunk maradni. De egy esetleges világgazdasági válságnak jelenleg nincs túl nagy valószínűsége. Ezek a recessziós időszakok 1873 óta rendszeresen bekövetkeznek, mint a legutóbbi 2008-ban. Ez jelzi, hogy a jelenlegi szerkezetű világgazdaságba be vannak kódolva a nagy visszaesések. Csak az kérdés, hogy melyik ország miként teszi „válságállóvá” a saját gazdaságát. Ebben haladtunk egy csomót előre. Bármi történik, nem fog ránk borulni az ég. Egy ilyen esetben a jelenlegi 4 százalékos GDP-növekedés le fog menni 2,5-3 százalékra, ami túlélhető.

De ennek a dátumnak egy olyan oka is van, hogy 2022 választási év, és ezért szuggerálják ennyire a válságot
– mondta Boros.

p.s.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »