Boros Imre: átképzésre szorulnak a bankárok

A magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői a napokban végzik az utolsó számításokat az Erste Bank Zrt. Hungary egy részének megvásárlásáról. A Budapest Bank példája azt mutatja, hogy az állam is lehet jó gazda, de kérdés, így lehet-e ez egy másik pénzintézet esetében is? Boros Imre közgazdász szerint a bankárok számára mindenképpen átképzés lesz szükséges, hogy megtanulják a kisvállalati rizikót.

Magyarországon a kilencvenes évek közepén az Antall-kormány elkezdte az állami bankokat feltőkésíteni, „ám abban nem tőke volt, hanem lyuk” – fogalmazott a közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta, hárommilliárd dollárt helyeztek a bankokba, és ezeket a frissebb feltőkésített bankokat a Horn-kormány a Bokros-csomag keretében „ajándékba odaadta a nyugatiaknak”.

A következő években sokat kerestek az itt megtelepedett külföldi bankok, a kamatok magasok voltak, ontották ki az államkötvényt – húzta alá.

Most nincs magas kamat, nincsenek drága államkötvények, nincsenek devizahitelek, így a tulajdonosok “menekülnének” a bankrészesedés elől, így „marad az állam”.

Boros Imre arról is beszélt, hogy a külföldi bankok egyáltalán nem foglalkoztak a magyar vállalkozói szektorral, így mikor állami kézbe kerülnek, új oktatás, átképzés is szükséges a bankárok részére, akiknek meg kell tanulniuk a kisvállalati rizikót.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »