Borkai nem indokolja a MOB személyi változásait

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke nem kívánja indokolni az elmúlt napokban történt személycseréket.

„Felelős vezetőként a legfontosabb feladatunknak a kollégáink jövőjének rendezését tekintem, minden más csak másodlagos kérdés. A MOB vezetőségében történt személyi változásokkal kapcsolatban sportolóként, a sportszerűség jegyében nem kívánok indokolni, nem kívánok visszamutogatni” – áll az MTI szerint a szervezet honlapján pénteken megjelent közleményben.

Kedden jelentették be a MOB-ban, hogy Bartha Csaba váltja a főtitkári poszton Szabó Bencét. Utóbbi pénteken úgy nyilatkozott, szerinte rossz tanácsadókkal veszi körbe magát az elnök. Szabót követően szerdán távozott Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató is.

Borkai sportszerűségre hivatkozott

Borkai Zsolt úgy fogalmazott, nyilván oka van a személycseréknek, azonban a sportszerűség szellemében továbbra sem szeretné kiteregetni a MOB belső ügyeit. „Ez még akkor sem lenne sportolóhoz méltó cselekedet, ha csalódottságomat a témát illetően nem tagadom. Beszédes tény azonban, hogy a MOB elnöksége tíz igen és egy nem szavazattal egyértelműen egyetértett a személycserével” – tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: a legfontosabbnak azt tartja, hogy korrektül, konstruktívan zajlanak az egyeztetések az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárságával a feladatkörök átadásával, átvételével kapcsolatban.

Módosul a MOB helyzete

Az Országgyűlés november 8-án nagy többséggel megszavazta azt a sporttörvény-módosítást, amelynek egyik fő célja az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítése. A jogszabályváltozás értelmében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.

Amint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár akkor elmondta: a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul, s emlékeztetett rá, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét is átalakítja a módosított sporttörvény.

Hozzátette: az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ), amely a nem olimpiai sportágak, a Magyar Paralimpiai Bizottság, amely a fogyatékkal élők sportjának, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ), amely pedig a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »