Bőrfiatalító hatóanyagok: tényleg segítenek?

Bőrfiatalító hatóanyagok: tényleg segítenek?

A fiatalos külső sokak vágya, amelynek megőrzéséért igyekszünk is mindent megtenni. Biológiai és kémiai szaktudás nélkül ugyanakkor nehéz vásárlóként megítélni, hogy a boltokban árult öregedésgátló készítmények hatóanyagaitól mit várhatunk valójában.

Az alábbiakban a három legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott öregedésgátló összetevőt vesszük sorra Szu Shen Wong és Neil Grazier, a brit Keele Egyetem Gyógyszerészeti és Biomérnöki Kara kutatói közös cikke alapján, amely a The Conversation oldalán jelent meg – írja a Házipatika.com.

A C-vitaminról többnyire azt ígérik a készítmények gyártói, hogy képes világosabbá tenni a bőrt, illetve fokozza a kollagéntermelést. A kollagén bőrünk középső rétegében, a dermisben termelődik, ahogy az elasztin is. A kettő együtt biztosítja a bőr feszességét és rugalmasságát. Ahogy azonban öregszünk, egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik a bőrben, és így lassacskán egyre mélyebb ráncok alakulnak ki. Ilyen tekintetben tehát a C-vitamin mindenképpen ígéretes lehetőségnek tűnik.

Nehézséget jelent viszont, hogy a C-vitamint nem könnyű feladat eljuttatni a bőrbe. A bőr külső rétege, az epidermis ugyanis egyfajta gátként is szolgál a víz előtt. Márpedig a C-vitamin vízoldékony vitamin, így komoly kihívás olyan termékeket előállítani, amelyek hatékonyan képesek C-vitamint juttatni a bőr belső rétegébe. Egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy az 5 százalék feletti C-vitamin-koncentráció már megfelelő e téren. Egy 50-60 év közötti nőkkel folytatott vizsgálat például megállapította, hogy egy 5 százalékos C-vitamin-tartalmú krém napi szintű használata az alkaron számottevően javította a bőr kollagéntermelését a kísérlet hat hónapja végére.

Más tanulmányok szerint a napsugárzás okozta hiperpigmentációt is segít visszaszorítani, ha naponta alkalmazunk C-vitamint bőrünk ápolására. Egy, a The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology című tudományos folyóiratban közölt tudományos vizsgálat szerint a C-vitaminos krémek jelentős változást képesek előidézni a bőr tónusában mindössze 12 nap alatt. Az azonban nem ismert, hogy ez a változás tartósan is megmarad-e.

Hírdetés

Szervezetünkben természetesen termelődik hialuronsav. Megtalálható például a szem belsejét kitöltő üvegtestben, valamint az ízületekben egyaránt. Napjainkban számos bőrápolási termék összetevői között is helyet kap, mivel úgy tartják, hogy jó bőrhidratáló és elősegíti a ráncok elhalványítását.

Mint azt Wong és Grazier írja, egy 2011-es tanulmány szerint valóban javítja a bőr rugalmasságát és hidratációját, ha két hónapon keresztül napi kétszer 0,1 százalékos koncentrációjú hialuronsavas krémet használunk a bőrünkön. Arra is fény derült ugyanakkor, hogy ez a hatás többnyire akkor jelentkezik csupán, ha a hialuronsav molekulák kellően apróak. Nemes egyszerűséggel arról van ugyanis szó, hogy a nagyobb molekulák nehezebben szívódnak fel a bőrbe. A vásárláskori döntést megnehezíti, hogy bár számos bőrápoló készítmény tartalmaz hialuronsavat, azt azonban jellemzően nem közlik a gyártók, hogy mekkora a pontos molekulaméret ezekben. A biztonság kedvéért azért érdemes lehet ellenőrizni a termékek címkéjén található tájékoztatót.

Megnyugtató ugyanakkor, hogy általában véve a hialuronsavas készítmények, köztük krémek, szérumok és injekciós kezelések többsége valóban segíti a bőrhidratációt és csökkenti a ráncokat a témában lefolytatott eddigi kutatások szerint. A többi között egy tavaly megjelent tanulmány is erre az eredményre jutott. Érdemes azonban hozzátenni, hogy ez utóbbi vizsgálat egy olyan kereskedelmi termékkel zajlott, amely a hialuronsav mellett ceramidokat és niacinamidot is tartalmaz, illetve a résztvevők rendszeresen használtak fényvédőszert is. Emiatt nehéz megállapítani, hogy az ígéretes eredmények valóban csupán a hialuronsavnak tulajdoníthatók-e.

A retinolalapú termékek nagy népszerűségnek örvendenek, mivel úgy tartják, a hatóanyag mérsékli a napsugárzás hosszú távú káros hatásait. A retinol egy A-vitamin-származék, amely a bőrben felszívódva retinolsavvá alakul, segítve a kollagéntermelést és a sejtcserét, végeredményben kisimítva a ráncokat és csökkentve a hiperpigmentációt. Emberi sejtekkel, bőrmintákkal folytatott kísérletek egyaránt arra utalnak, hogy a retinolt tartalmazó bőrápoló készítmények valóban hatással vannak a megjelenésre. Egy 2007-ben közölt tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy a legalább 0,4 százalékos koncentrációjú retinol hetente háromszor alkalmazva már hat hónap alatt csökkenti a ráncokat, de korábbi kutatások szerint már 0,04 százalékos koncentráció esetén is lehet számottevő hatása.

Amikor öregedésgátló terméket keresünk, érdemes számba venni néhány alapvető szempontot. Először is fontos kérdés, hogy nem vagyunk-e allergiásak az adott termék bármely összetevőjére, illetve megfelel-e a bőrtípusunknak. Száraz, érzékeny bőrre például nem javasolt a retinol, mivel még érzékenyebbé teheti a bőrt a napfénnyel szemben, további irritációt kiváltva. Mindezeken felül nem szabad figyelmen kívül hagyni a termék aktív összetevőinek koncentrációját sem: használat során kövessük a gyártó által a csomagoláson feltüntetett ajánlást.

Végezetül ne felejtsük el, hogy bármilyen bőrápolószert is vegyünk, az semmiképpen sem egy mindenre jó csodaszer. Fontos, hogy mellette ügyeljünk az egészséges életmódra – étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan, pihenjünk eleget, mivel mindezek egyaránt hatással vannak külső megjelenésünkre, bőrünk egészségére.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »