Bordeaux, Marseille és Lyon: mennyibe fáj a bérlakás?

Bordeaux, Marseille és Lyon: mennyibe fáj a bérlakás?

A labdarúgó-Európa-bajnokságnak otthont adó Franciaország és Magyarország albérletpiaca több szempontból is hasonlóan működik. Párizsban és Budapesten is a nettó keresetek 60 százalékát viszi el a bérleti díj, ha azonban a magyar szurkolóknak kedves francia és magyar városokat vetjük össze, akkor az látszik, hogy Franciaországban a fizetés harmadából kijön egy bérelt lakás, míg a magyar városokban a keresetek több mint felét elviszi az albérlet.

Párizsban 576 ezer forint, azaz 1828 euró egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás bérleti díja, míg Budapesten ugyanez 133 ezer forint. Ez persze jelentős különbség, de ha a nettó fizetésekhez mérjük a bérleti díjat, akkor kiegyenlítettebb lesz a kép. Párizsban ugyanis az átlagos nettó jövedelemnek közel 60 százalékából jön ki egy 50 négyzetméteres ingatlan havi bérleti díja, a magyar fővárosban pedig a 64 százalékát viszi el a havi nettónak egy ekkora otthon – derül ki az Ingatlan.com friss összeállításából.

Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a fizetéshez mért bérleti díjak aránya a két fővárosban hasonló, a vidéki városokban viszont más eredmények születtek.

Lyon kontra Debrecen

A magyar meccsek helyszínéül szolgáló városok átlagos bérleti díjait és az ott elérhető nettó kereseteket, illetve azok arányait érdemes összehasonlítani az elmúlt évek magyar bajnokcsapatait felvonultató magyar városok adataival.

Például Lyonban havi 230 ezer forintnak megfelelő euróért lehet kivenni egy 50 négyzetméteres lakást, ami az ottani nettó fizetés 31 százaléka. Marseille-ben ugyanez az összeg 184 ezer forintnak megfelelő euró, ami a fizetés 28 százalékát viszi el, Bordeaux-ban pedig Lyonhoz hasonlóan 31 százalékos ugyanez az arány.

Ezzel szemben a vizsgált vidéki magyar városokban rosszabb ez a mutató: Győrben átlagosan a havi nettó fizetés 52 százalékát, Debrecenben 61, Székesfehérváron pedig több mint 56 százalékát kell egy 50 négyzetméteres bérelt lakásra elkölteni. Ez összegszerűen havi 81 és 89 ezer forint között mozog a három városban.

Az Ingatlan.com szakértője mindehhez azt is hozzátette, hogy a szóban forgó hazai városok relatív drágasága azzal magyarázható, hogy ezeken a helyeken az átlagosnál nagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt. Ennek oka pedig az, hogy felsőoktatási intézményeknek adnak otthont, és ipari, gazdasági szempontból is a fejlettebb városok közé tartoznak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »