Borboly Kínában: pontosítani kellett a tanácselnök kisebbségekre vonatkozó nyilatkozatát

Borboly Kínában: pontosítani kellett a tanácselnök kisebbségekre vonatkozó nyilatkozatát

Jó példának tartja Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, ahogyan Kína az etnikai kisebbségeit tiszteli – ez derült ki legalábbis abból a közleményből, melyet az önkormányzat sajtóirodája az elöljáró kínai látogatása kapcsán adott ki. 

borboly_bBorboly ajándékot ad át a kínai Ninghszia tartomány elnökének (Fotó: Facebook.com/Borboly Csaba)

Borboly Csaba Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Területre – Hargita megye testvérrégiójába – látogatott másfél napra, szeptember 8-án pedig a tartomány fővárosában, Jincsüanban tartott Sister City Forum nevű rendezvényen vett részt, ahol beszédében többek közt a kétoldalú kapcsolatok lehetőségeit ecsetelte. A közlemény szerint a székelyföldi elöljáró felszólalásában példásnak nevezte azt, ahogyan Kína az etnikai kisebbségeit kezeli.

Ezt követően a Transindex hírportálnak nyilatkozó Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke leszögezte: Borboly nem a szövetség álláspontját képviseli ebben a kérdésben. „Ha csak a tibeti helyzetet tekintjük, akkor nem lehet azt állítani, hogy Kína tiszteli az etnikai kisebbségeit. Ez akkor lesz igaz, amikor maguk a kisebbségek állítják ezt. Ugyanez a helyzet Romániában is: az állam hivatalos álláspontja szerint az ország egy kisebbségvédelmi modell. Ezzel mi, magyarok nem tudunk egyetérteni” – jelentette ki a hírportálnak Kovács Péter.

Borboly „kínai” nyilatkozatát egyébként a magyarországi Index.hu portál is idézte A székelyek visszasírják Ceauşescut? című cikkében. Pénteken azonban pontosítást küldött a megyei tanács sajtóirodája, mely szerint „sajnálatos módon pontatlanul” idézték Borboly nyilatkozatát a korábbi közleményben. „Mivel nem kísérte el sajtós ninghsziai útjára a megyeelnököt, sms-ben és telefonon folyt a kommunikáció, ami félreértéshez vezetett. Borboly Csaba ezúton is hangsúlyozza: az iránti elismerését fejezte ki a jincsüani rendezvényen mondott beszédében, ahogyan a huj muzulmán közösség kérdését Ninghszia tartományban megoldotta a kínai állam” – közölte a sajtóiroda.

A Krónika is többször írt már arról, hogy Kína kisebbségügyi politikáját számos emberjogi szervezet elítélte már, az országban élő tibetiek és ujgurok elnyomásával, diszkriminálásával, az asszimilációs törekvésekkel kapcsolatos hírekkel pedig évek óta tele van a világsajtó.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »