Borboly: a konszenzus jegyében zajlottak a Csík-területi elõválasztáso

A konszenzusra törekvés jegyében zajlottak le az RMDSZ előválasztásai a csíki településeken – értékelt Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke a csíkszeredai szervezet elnökével, Füleki Zoltán alpolgármesterrel, valamint Becze István területi ügyvezető elnökkel tartott sajtótájékoztatóján, április 11-én, hétfőn. Borboly Csaba ugyanakkor átadta a csíkszeredai lakosokkal több mint három hétig, házról házra járva folytatott konzultációja alatt összegyűjtött problémafelvetéseket az alpolgármesternek, aki megígérte, hogy a városi tanácsi RMDSZ-frakció beépíti azokat a következő négy, illetve nyolc évre szóló terveibe. Borboly kijelentette: követni fogja a 92 konzultációs ív, az 52 Facebookon feltett kérdés és a honlapjára névtelenül küldött 20 észrevétel sorsát, és együtt keresi a megoldást a jelenlegi jelöltekkel, jövendő tanácsosokkal.

Az előválasztások eredményeiről szólva megjegyezte: „az elmúlt nyolc évben nagyon sokat dolgoztunk, a kampányt ezekre az eredményekre és a folytatásra építjük.” Hozzátette: az elmúlt időszakban több helyi küldötti tanácsi (HKT) ülésen, valamint helyi tanácskozáson részt vett, és ezekre a beszélgetésekre alapozva kell a további stratégiát építeni. Nagyon sok befektetett munka van minden településen, és a szövetségnek mindenhol jó jelöltjei vannak, de többet kell foglalkozni a fiatalok helyzetével, a munkahelyteremtéssel, a közösségépítő beruházásokkal – ez volt mindenütt a következtetés.

Borboly Csaba ismertette, hogy három módon zajlott az előválasztás: egyes helységekben a HKT döntött, máshol állóurnás választás volt, harmadrészt pedig mozgóurnás. A csíki települések többségében mozgóurnás előválasztást tartottak, felkeresve az embereket. „Az előválasztások pozitív hatása a helyhatósági választások eredményeiben mutatkozik majd meg, mert a jelölteknek már megelőlegezték a bizalmat” – jelentette ki a területi elnök jó példaként emelve ki Gyimesközéplokot, ahol további 500 szavazólapra volt szükség a magas, mintegy másfél ezres részvétel miatt.

Füleki Zoltán, az RMDSZ városi szervezetének elnöke úgy értékelte, hogy az esős idő ellenére vasárnap szép számban mentek el voksolni a csíkszeredaiak az állóurnás előválasztáson, az 1968-as szavazói szám pedig ezt mutatja. Mivel több személyt lehetett választani, összesen 13 971 szavazatot adtak le. A települési RMDSZ-listákat a helyi szervezeti elnökök vezetik a szabályzat értelmében, így Csíkszereda esetében Füleki Zoltán lesz a listavezető.

Becze István területi ügyvezető elnök az előválasztásokat jellemző jó hangulatról számolt be, és mint mondta, arra törekedtek, hogy az emberek akarata érvényesüljön, ami sikerült. A mozgóurnás választásokon mindenütt jól fogadták a munkatársait, és a problémák mellett egyúttal a hangulatot is felmérték.
Az előválasztások során Balánbányán, Karcfalván, Csicsóban a Helyi/Városi Küldöttek Tanácsa rangsorolt. A szentimrei mozgóurnás előválasztásokon megerősítették Kencse Előd polgármesterjelöltet, és rangsorolták az RMDSZ-es tanácsosjelölteket. Csicsó polgármesterjelöltje Becze Attila lett, ott is rangsorolták a tanácsosjelölteket. Szentmihályon a vasárnapi lakossági felmérés alapján, ha most lennének a választások, Izsák-Székely Lóránt lenne a község polgármestere. Tusnád községben április 8-án végzett felmérés alapján a polgármesterjelölteknél a sorrend: 1. Rafain Endre (jelenleg tisztségben lévő polgármester), 2. György József, 3. Ravasz Arnold. Ugyanekkor a tanácsosjelöltek rangsorolására is sor került. Csütörtök este Balánbányán rangsorolt a Városi Küldöttek Tanácsa, a polgármester-jelölt Orbán Lóránt Levente. Gyimesközéplokon rekordrészvétel volt az állóurnás előválasztáson, az RMDSZ jelöltje Gergely Károly tisztségben lévő alpolgármester. Ez utóbbi két településen is rangsorolták a tanácsosjelölteket is. (rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »