Bombához hasonlította a brexitet David Cameron

Bombához hasonlította a brexitet David Cameron

Eldurvult a népszavazási kampány Nagy-Britanniában. A miniszterelnök szerint egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha az ország az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

A brexittábor – vagyis a kilépést pártoló kampánycsoport – szerint viszont az euró fog felrobbanni, és jobb, ha Nagy-Britannia nem lesz ennek a detonációnak a közelében.

Ismét hazárdjátéknak nevezte

David Cameron egy hétfői kampányrendezvényen megismételte a kormány által korábban is hangoztatott érvet, amely szerint egy évtizednyi bizonytalanság várna a brit gazdaságra a brexit esetén. A kormányfő szerint a brexitpárti tábor „az emberek munkahelyével űz hazárdjátékot”, becsapja a választókat, és nem hajlandó válaszolni a gazdasági kockázatokat firtató kérdésekre.

A miniszterelnök a kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda nemrégiben közzétett 28 oldalas tanulmányából idézett, amely szerint legalább egy évtizednyi bizonytalanságot okozna a brit gazdaságban Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból.

A forgatókönyv

A tanulmány valószínűtlennek nevezte, hogy ha a brit választók a referendumon a brexitre voksolnak, akkor a kilépési feltételekről az uniós szerződésekben szereplő kétévi tárgyalási időszak alatt megállapodásra lehetne jutni. Az elemzés szerint a tárgyalások bonyolultsága miatt a folyamat – és az ezzel járó bizonytalanság – legalább tíz évig elhúzódna, és ha úgy szűnne meg Nagy-Britannia EU-tagsága, hogy „semmi más nem lépne a helyébe”, a brit üzleti szférának az EU-jogszabályok a továbbiakban nem biztosítanák a tagsággal járó kedvezményes hozzáférést az egységes uniós piachoz.

A hétfői kampányrendezvényen David Cameron ennek a forgatókönyvnek a potenciális gazdasági hatásait hasonlította egy pokolgép robbanásához, kijelentve:

„ezt a pokolgépet éppen most próbálja a brexitpárti tábor a brit gazdaság alá elhelyezni”.

A túloldal is „bombázik”

John Longworth, a kilépés mellett érvelők hivatalos kampánycsoportja, a Vote Leave üzleti tanácsának elnöke – a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) volt vezérigazgatója – egy másik hétfői kampányrendezvényen ugyanakkor kijelentette, hogy véleménye szerint az euróövezet fog felrobbanni a belső feszültségek miatt, és

„nem kellene abban a helyiségben tartózkodni, ahol ez a bomba majd működésbe lép”.

Longworth március elején volt kénytelen távozni a BCC éléről, miután – a kamarai szövetség deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve – a szervezet éves közgyűlésén azt mondta, hogy Nagy-Britanniára fényesebb kilátások várnának, ha kilépne az Európai Unióból. A brexittábor hétfői kampányrendezvényén John Longworth kijelentette: ha az euróövezet összeomlik, Nagy-Britanniának az EU tagjaként óhatatlanul hozzá kellene járulnia anyagilag „a romeltakarításhoz”.

BoJo: Brüsszel egyre több pénzt kér majd

Ugyanezt hangoztatta hétfői kampányrendezvényén Boris Johnson, London előző polgármestere, a kilépéspárti oldal frontembere. Johnson szerint jóllehet David Cameron miniszterelnök az EU-val fenntartott brit viszonyrendszer újratárgyalásán ígéretet kapott arra, hogy országának nem kell anyagilag hozzájárulnia az euróövezet pénzügyi mentőmechanizmusaihoz, ez az ígéret

„annyit sem ér, mint a papír, amelyre nyomtatták”.

A konzervatív politikus – aki saját kormányának hivatalos EU-párti álláspontja ellenében kampányol a brexit mellett – kijelentette: e brüsszeli ígéretnek nincs jogi megalapozottsága, mivel nem szerepel az uniós szerződésekben ilyen kimaradási lehetőség.

Johnson hozzátette: tekintettel az euróövezet déli gazdaságainak állapotára, nincs kétsége afelől, hogy Brüsszel Nagy-Britanniától is még több pénzt kér majd a mentőprogramokra, és ehhez – a kimaradási opcióval ellentétben – minden szerződéses alapfeltétel megvan.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »