Boltokat fosztogattak karácsonykor Venezuelában

Boltokat fosztogattak karácsonykor Venezuelában

A rendőrség 28 embert letartóztatott. A dél-amerikai országban évek tart a súlyos gazdasági válság. Az elmúlt hónapokban gyerekek százai haltak éhen a dél-amerikai országban.

Fosztogatással ünnepelték a karácsonyt Venezuela egyik déli városában. Az elkövetők tíz üzletet, többségükben italboltot raboltak ki, miután beesteledett.

„Nagyon sajnáljuk, hogy Karácsony napján fosztogatás történt Bolivar fővárosában. A legnagyobb kár egy étteremben és egy kínai üzletben keletkezett, utóbbit gyakorlatilag teljesen kipakolták” – mondta a bolivari kereskedelmi kamara elnöke, Florenzo Shettino.

A rendőrség közlése szerint 28 embert letartóztattak.

Hírdetés

„Igazságot akarunk, semmi mást. Nem büntetést kérünk, csak igazságot szeretnénk, nem csak magunknak, hanem mindenkinek. A helyzetünk nem könnyű” – mondta az egyik kifosztott üzlet tulajdonosa, Henrique Velazques.

Venezuela, amely alapvetően az olajexportból él, évek óta súlyos gazdasági válsággal küzd a rekordalacsony olajárak miatt. Hiány van alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, a rekordmagas infláció miatt pedig a pénz elértéktelenedett. A New York Times tényfeltáró riportja szerint a kórházakba rekordszámú súlyosan alultáplált, éhező gyerek érkezik, több százan már életüket veszítették.

Tavasszal hónapokig tízezrek tüntettek a kormány ellen, de még az elmúlt napokban is sor került kisebb tiltakozásokra és útlezárásokra.

A tüntetések és zavargások során 170-en vesztették életüket, több száz ellenzéki aktivistát pedig bebörtönöztek. Közülük több mint negyven embert Karácsonykor szabadon engedtek, több mint kétszázan viszont továbbra is rabságban vannak.

„Teljesen önkényesen tartottak fogva, ugyanis semmilyen bűnt nem követtem el. A polgármesteri hivatalban tartóztattak le, ott, ahova az emberek beválasztottak” – nyilatkozta Barquisimeto korábbi polgármestere, Alfredo Ramos.

Az ellenzék szerint Nicolas Maduro elnök diktatúrát épített ki, és gazdasági-politikai káoszba taszította az országot. Maduro viszont azzal vádolja az ellenzéket, hogy összeesküdött a külföldi kapitalista erőkkel, és puccsal akarja megdönteni a hatalmát. A következő elnökválasztás 2018 végén lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »