Boldogságért felelős minisztert neveztek ki az Egyesült Arab Emírségekben

Az Egyesült Arab Emírségekben nemrég kinevezték az első „boldogságért felelős minisztert". Ez is része annak a tervnek, amely eredményeként Dubaj a világ legboldogabb városává szeretne válni. Ehhez azonban még sok munkára van szükség – írja a Guardian.

A Dubajban élők nagyot csalódtak, amikor kiderült a legutóbbi World Happiness Report, azaz az emberek boldogságával foglalkozó jelentés. Ez alapján ugyanis az Egyesült Arab Emírségek a 20. helyről a 28. helyre csúszott vissza. A jelentésből – amelyben 156 országot rangsorolnak – az is kiderül, hogy az országok és a régiók közötti egyenlőtlenség nőtt.

A dubaji vezetők azonban meg szeretnék állítani a hanyatlást és inkább jobb helyzetbe szeretnék hozni a várost. Emiatt bevezették a saját „boldogságindexüket". Ehhez különféle adatokat gyűjtenek össze, így megtudhatják, hogy a kormány intézkedései és a különféle szolgáltatások minősége hogyan befolyásolja a lakosok elégedettségét. A felmérés keretében 23 okoskészüléket helyeztek el a városban, főleg a középületek és a kormányzati központok közelében. A lakosok ezeken az érintőképernyős állomásokon tudják értékelni, hogy mennyire elégedettek a szolgáltatásokkal és hogyan lehetne fejleszteni azokat.

„A boldogság megteremtése a smart city terv végső eredménye" – mondta Ahmed Bin Byat, a Dubaj Holding befektetési csoport CEO-ja. „Ha megtudjuk, milyen benyomások érik az embereket nap mint nap, akkor a boldogságindexet javítani tudjuk. Ez létfontosságú, hiszen ha az emberek nem érzik jól magukat a városban, akkor elköltöznek innen" – folytatta. A „boldogságért felelős miniszternek" Ohood Al Roumi-t nevezték ki. Ő azt nyilatkozta, hogy ez nemcsak egy könnyű szerep, hanem konkrét terveket, projekteket és programokat kell elindítania és megvalósítania.

A dubaji kezdeményezés egyik támogatója az Egyesült Királyságbeli Scott Cain, aki a Future Cities Catapult vezetője. Cain nemrég ezt írta: „Az állampolgárok boldogságát nagyon komolyan veszik az emírségekben. Miután találkoztam a boldogságért felelős miniszterrel és megismertem a céljaikat (Dubaj a legboldogabb város szeretne lenni 2019-re), kijelenthetem, hogy az FCC támogatja ezt a kezdeményezést." Cain a boldogság napján (március 20-án) ellátogat Dubajba, hogy megnézze, mit tanulhatnak el a brit városok Dubajtól.

Többen azonban nem ilyen bizakodóak. A Human Rights Watch képviselői szerint az Egyesült Arab Emírségekben hangzatos projektekkel igyekeznek leplezni az emberi jogok megsértését. Szerintük többször előfordult már, hogy félreállítottak vagy megfenyegettek olyan személyeket, akik a kormányt kritizálták. Emellett a bevándorló építkezési munkások és a nők helyzete sem túl jó szerintük.

(Figyelő nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »