Bölcsőde épül Kézdivásárhelyen

Bölcsőde épül Kézdivásárhelyen

Tegnap az Országos Fejlesztési Ügynökségnél (CNI) aláírta Bokor Tibor polgármester a kivitelezési szerződést egy új kézdivásárhelyi bölcsőde építésére. Az országos program keretében háromtípusú bölcsőde építésére van lehetőség, Kézdivásárhely ezek közül a legkisebbet választotta, mert a nagyobb típustervek megvalósítását nem teszi lehetővé a rendelkezésre álló terület.

Kézdivásárhely önkormányzatának nagyon kevés szabad, beépíthető terület áll a rendelkezésére, és amit lehetett, már hasznosítottak is: a Penny Áruház mellett felépült egy új tömbház, a fortyogófürdői földeket fiatalok rendelkezésére bocsátották, sőt, a Bod Péter Tanítóképző udvarát is „befogták” egy új óvoda építésére. Az új bölcsőde így a Gábor Áron Szakképző Líceum mellett kap helyet. Felépítése a tervek szerint mintegy tízmillió lejes beruházást feltételez.

Hírdetés

Bokor Tibor érdeklődésünkre elmondta: a finanszírozó CNI a kivitelező céggel aláírta a szerződést, az ebben foglaltak szerint két hónap áll rendelkezésre a tervezésre és egy év az építkezésre. Az épületet kulcsrakészen, teljes konyhai felszereléssel, bebútorozva vehetik majd birtokukba – hangsúlyozta a polgármester. Az épület csak földszinti résszel fog rendelkezni (bölcsőde esetében biztonsági okokból most már nem engedélyeznek emeletet). Az intézményben negyven gyereket tudnak majd fogadni, akik négy csoportban lesznek elhelyezve.

A CNI honlapján műszaki adatokat is közzétettek: a legkisebb méretű, negyven gyermek befogadására alkalmas épülethez minimum 25 ár a szükséges telekméret, a beépíthető terület pedig 1244 négyzetmétert tesz ki. A felépítendő épület az energiahatékonyságot tekintve a legkorszerűbb szabványoknak lesz megfelelő.

A CNI honlapja szerint országos szinten eddig 22 bölcsőde felépítésére szerződtek le, ezen beruházások összértéke 326,72 millió lejt tesz ki, további 43 létesítmény esetében még zajlik a közbeszerzési eljárás (ezek összértéke 551 millió lej), 45 új bölcsőde esetében a közeljövőben írják ki a versenytárgyalást.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »