Bölcsőcske-járás Kékkúton

Bölcsőcske-járás Kékkúton

A Káli–medence egy parányi, ám annál festőibb településén, a mindössze 28 állandó lakost számláló Kékkúton december 11-én szombaton egy régi hagyomány elevenedett meg.

A csöppnyi faluban Rónavári Mária lelkipásztori segítőnek sikerült 4 lelkes fiatalt találnia. A kis csapat kiegészült Imréné Csathó Magdolna kántor 3 gyermekével, akik Hegyesdről érkeztek, és magukkal hozták az ottani „Bölcsőcske” ősi népi dallamát.

Lelkesen láttunk a közös munkához, ám a pandémia itt is közbeszólt. Hol az angyal volt beteg, hol a pásztorok kerültek karanténba, de az előadás napján mindenki várakozással teli, csillogó szemmel, egészségesen mosolygott az utolsó próbán. Házról házra végigjártuk a falut, jöttünket csengőszó jelezte. Minden család kedvesen, szeretettel fogadta az örömhírt, felekezetre való tekintet nélkül. A szemek megteltek könnyel. Finom sütemények, szendvicsek, forró tea, üdítő került az asztalokra, sok csoki az adománygyűjtő kosárba, és némi pénz József tarisznyájába. A nap végén aztán testvériesen megosztoztunk javakon. Élmény volt ez a bölcsőcskejárás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megéltük a várokozás és az ajándékozás örömét, és egy kis ízelítőt adtunk és kaptunk karácsony melegéből, az ünnep igazi öröméből, karácsony melegéből, akrisztusi szeretetből” – számolt be az élményről Rónavári Mária.

S ahogyan a zárórigmus is mondja:

Hírdetés

Jézus a mi Urunk,
terjessze áldását,
 ő szent koronáját!

E házra, urára boldogságot kívánunk utoljára”

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »