Bokros: Az ország már megint vergődik

Csak látszat a magyar gazdaság stabilitása, mivel a versenyképességünk soha nem volt ilyen rossz – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Bokros Lajos.

A Modern Magyarországért Mozgalom elnöke szerint a magyar államkötvényeket is csak azért vásárolják, mert a kínált 3 százalékos kamat még mindig magasabb a Nyugat-Európában egyre általánosabb negatív hozamokhoz képest. A volt pénzügyminiszter azt tartja a legaggasztóbbnak, hogy a versenyképesség az állam rossz működése, és a korrupció miatt romlott, így a magyar költségvetési stabilitás is valójában stagnálást jelent.

„A negatív serpenyőben van az, hogy nincs beruházás, nincs munkahely, nincs foglalkoztatottság bővülés, és nincsen gazdasági növekedés, és ezáltal természetesen életszínvonal javulás sincsen. Egy stagnáló gazdaságban a pénzügyi egyensúly könnyebben kialakul, tehát Magyarország már megint vergődik a vagy egyensúly, vagy növekedés dilemmában. Most éppen van egyensúly, de mint említettem önnek, a legfontosabb oka az, hogy a világgazdaságban keresik a befektetési lehetőségeket a tőkék, és olyan körülmények között, amikor máshol negatív reálkamatot kapnak, hát akkor érdemes ide befektetni.”

Tekintse meg a Bokros Lajossal készült teljes beszélgetést:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »