Bokros: Az ország már megint vergődik

Csak látszat a magyar gazdaság stabilitása, mivel a versenyképességünk soha nem volt ilyen rossz – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Bokros Lajos.

A Modern Magyarország mozgalom elnöke szerint a magyar államkötvényeket is csak azért vásárolják, mert a kínált 3 százalékos kamat még mindig magasabb a Nyugat-Európában egyre általánosabb negatív hozamokhoz képest. A volt pénzügyminiszter azt tartja a legaggasztóbbnak, hogy a versenyképesség az állam rossz működése és a korrupció miatt romlott, így a magyar költségvetési stabilitás is valójában stagnálást jelent.

„A negatív serpenyőben van az, hogy nincs beruházás, nincs munkahely, nincs foglalkoztatottságbővülés, és nincsen gazdasági növekedés, ezáltal természetesen életszínvonal-javulás sincsen. Egy stagnáló gazdaságban a pénzügyi egyensúly könnyebben kialakul, tehát Magyarország már megint vergődik a vagy egyensúly, vagy növekedés dilemmájában. Most éppen van egyensúly, de mint említettem, a legfontosabb oka az, hogy a világgazdaságban keresik a befektetési lehetőségeket a tőkék, és olyan körülmények között, amikor máshol negatív reálkamatot kapnak, akkor érdemes ide befektetni.”

Tekintse meg a Bokros Lajossal készült teljes beszélgetést:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »