Bojkottra szólított fel a legnagyobb szír ellenzéki párt

Az április közepére tervezett szíriai parlamenti választás bojkottjára szólított fel csütörtökön a Nemzeti Koordinációs Bizottság a Demokratikus Változásért, a legfontosabb belföldi ellenzéki csoportosulás, amelyet a Damaszkusz által megtűrt belső ellenzékhez számítanak.

A szervezet nem fog jelölteket állítani, a tagjai szavazni sem fognak, és más ellenzékiekhez és a civil társadalomhoz is felhívást intéztek, hogy csatlakozzanak az általuk kezdeményezett bojkotthoz – derül ki a csoport közleményéből.

Bassár el-Aszad szíriai elnök február végén meglepetésszerűen választást jelentett be április 13-ára. A polgárháború dúlta országban utoljára 2012 májusában tartottak parlamenti választást, akkor Aszad Rijád Hidzsábot nevezte ki miniszterelnökké, aki később az ellenzéki erőkhöz pártolt át, és jelenleg az ellenzéki csoportokat tömörítő – Rijádban székelő – Tárgyalási Főbizottságot vezeti, amelynek tagja a Nemzeti Koordinációs Bizottság a Demokratikus Változásért is.

A bizottságot 2011-ben alapították, főleg nacionalista, baloldali és kurd pártok a tagjai. Annak ellenére, hogy Damaszkusz megtűri ezt az ellenzéki csoportot, számos vezetőjét már korábban őrizetbe vették a hatóságok.

A szervezet szerint a kormány a választással a befolyását akarja növelni az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalásokon. A damaszkuszi vezetés ezzel csak a körülményeket szeretné javítani a maga javára – fejezték ki véleményüket az ellenzékiek.

A közvetett béketárgyalások újabb fordulója várhatóan hétfőn indul Genfben. Jessy Chahine, Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának a szóvivője korábban elmondta, hogy az egyeztetésekre az előző forduló résztvevőit hívták meg, vagyis a damaszkuszi kormány képviselőit és a Tárgyalási Főbizottság által képviselt ellenzéket, a szíriai kurdokkal ez alkalommal sem ülnek tárgyalóasztalhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »