Bojkottálná a néppárti-progresszív háborúpárti koalíció a magyar uniós elnökséget

Bojkottálná a néppárti-progresszív háborúpárti koalíció a magyar uniós elnökséget

Az Európai parlament  elnöksége csütörtökön foglalkozik majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök „békemissziójának” ügyével. A háborúpárti brüsszeli elit ugyanis mélységesen felháborodott azon, hogy Orbán az elmúlt napokban Kijevben, Moszkvában, Pekingban majd Washingtonban is látogatást tett és aktuálpolitikai témává emelte a béke megalapozásának kérdését. Ezért most Brüsszel és az Európai Parlament balodali-néppárti-progresszív többsége bosszút forral.

Tegyük hozzá, hogy egy sor nyugati narratívát döntött meg a magyar kormányfő mindössze pár nap alatt. Az egyik a béke mellőzéséről szóló nyugati, háborút folytatása mellett érvelő narratíva. A másik, a magyar elszigeteltségről szóló kijelentések a politikusok és a sajtó részéről. Tegyük hozzá, hogy a kínai elnök ajtaja előtt egy sor nagyobb gazdasági erőt képviselő európai ország sorakozik, erre Orbán Viktor mindenkit megelőzve találkozhat a kínai elnökkel.

És végül azt is érdemes kiemelni, hogy egyedül Magyarország politikája engedte meg, hogy mindegyik országvezetővel tárgyalni tudjon, és olyan információkat szerezzen be első kézből, amelyekkel ideológiai fanatizmusuk sok nyugati vezető nem rendelkezik.

A jó elnyeri méltó büntetését

A brüsszeli technokraták világában azonban büntetendőnek számít, ha vannak olyan politikusok, akik kibeszélnek a politikai fősodorból, nem állnak be az egyébként önsorsrontó európai fősodor mögé.

Charles Michel, az Európai Tanács leköszönő elnöke „politikai hibának” nevezte Orbán moszkvai útját. Elsősorban a moszkvai és pekingi látogatása miatt akarják elővenni Orbán Viktor és Magyarországot.

A radikális-progresszív Euractiv portál közlése szerint az EP szankcionálná a magyar soros uniós elnökséget. A lehetőségek között szerepel a magyar elnökség bojkottja is, sőt, egyesek a magyar elnökség lerövidítését tűztek ki célul – hivatalosan a soros elnökség fél évi tartana.

Hírdetés

Az egyik progresszív, Renew Europe frakcióhoz tartozó forrás szerint a Magyarország elleni bojkott már Orbán kijevi látogatása előtt is téma volt.

Ideológiai és politikai okok

Tegyük hozzá, hogy Magyarországot nem egyszerűen ideológiai okokból akarják büntetni. Az unió soros elnöke nagyban meghatározza azt, hogy milyen témák kerülnek napirendre az Európai Tanács ülésein, ami Brüsszelt és a háborúpárti elitet a béke és a folyamatban lévő tisztújítás miatt is zavarja. Magyarország egy kulcsfontosságú időszakban került döntési helyzetbe, amikor például Ursula von der Leyen EP-beli újraválasztása is egy hajszálon múlhat az EP-ben.

Egyes források szerint a lengyel Brüsszel-párti kormány, Franciaország és a háborút tényleg radikálisan erőltető balti országok próbálják kikezdeni a magyar elnökséget.

Körkép-vélemény:

Ha a fenyegetéseket beváltják, az azt jelentené, hogy az EU saját szabályait rúgják fel ideológiai-geopolitikai okokból, azzal az üzenettel, hogy a nem progresszív kormányokkal zérótoleranciát gyakorolnak Brüsszelben. Mivel Európa lassan, de a centrista erőktől a nemzeti-szuverenista politika felé fordul, ez a fajta erőszakos befolyásolási kísérlet meg fogja bontani a tagállamok bizalmát Brüsszel iránt és az EU bomlása fel fog gyorsulni.

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »