Bodon Andrea, Tamás Mihály és Szitás Veronika a Kassai Figyelőben

II. Rákóczi Ferenc és a bársonyos forradalom emlékezete, október 23-iki megemlékezések, interjú Bodon Andreával, valamint Tamás Mihály Oros László irodalomtörténeti sorozatában – már megjelent a Kassai Figyelő novemberi száma.

„Bugár Béla hiúsága és »jóakarása« pedig szolgáljon tanulságul a következő nemzedékek, politikai vezetőink számára, mert a Híd félrevetett kalapja mellé a Smer, SNS garázda koalícióval még a bokrétát is feltette. Akkor, amikor más fedetlen és lehajtott fővel nézte a magyar egység temetését a magunkkal megásatott sírunk szélén” – olvashatjuk Bartók Csaba vezércikkében.

Több ünnepnap is jutott az elmúlt s az elkövetkezendő időszakra, így tájékoztat a lap a mára Felvidéken is fontossá lett 1956-os forradalomra, amelyről a Felvidék számos településén megemlékeztek. Hanesz Zoltán Bársonyos töredékek címmel az 1989-es rendszerváltást idézi fel. „»Hol rontottuk el?« Erre a nehéz kérdésre nem tudom én sem a választ, egyelőre jobban érdekel az, hogy mi itt Kassán miért nem vettük észre, hogy itt fújdogál a változás szele, miért nem láttuk meg idejekorán a hullafoltokat a tetszhalott szocialista rendszer testén. Belealudtunk a történelem eseményeibe, majd lassan felocsúdtunk, mikor már pörgött az idő kereke” – emlékszik vissza az akkori sorsfordító időkre Hanesz.

Hírdetés

A lapban interjút olvashatnak Bodon Andreával, aki a KGSzT után Tükör címmel létrehozott egy felnőtt színjátszó társulatot is Kassán. Oros László irodalomtörténeti sorozatában az első nemzedék talán legjelentősebb íróját, Tamás Mihályt mutatja be.

De olvashatunk a dernői tanösvény megnyitásáról, a kassai református óvoda átadásáról, a nagytárkányi LibaGalibáról, Szitás Veronika tornai kiállításáról, az Európai Szabad Szövetség (EFA) politikai irodájának kihelyezett komáromi üléséről, az Andrássy-család szimbolikus egyesítéséről Tőketerebes és Polgárdi között, de közlik a Diákhálózat álláspontját is a kialakult szlovákiai magyar káoszról.

A Kassai Figyelő (ahogy a 2020-as falinaptár is) kapható a jobb felvidéki könyvesboltokban, de beszerezhető a szerkesztőség elérhetőségein is (040 01 Kassa, Komenský u. 24., [email protected], tel.: 0948/753 013.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »