Bodnariu család kontra norvég gyermekvédelem

Bodnariu család kontra norvég gyermekvédelem

Norvégiában élő háromgyermekes anyaként megpróbáltam minden lehetséges oldalról utánajárni a Bodnariu család ügyének. A család egy kis fjordparti településen, Naustdalban élt, ahol rajtaütésszerűen lepte meg őket a Gyermekvédelmi Szolgálat, és mind az öt gyermeküket elvette fizikai bántalmazás vádjával. A férj román, kilenc éve él Norvégiában, a feleség norvég, mindketten pünkösdista vallásúak.

Tárgyilagosan szeretném bemutatni az esetet, hogy az erdélyi ember számára rávilágítsak, milyen az a norvég társadalmi környezet, amelyben egy ilyen döntés születik. Nem szeretnék értékítéletet mondani az ügy kapcsán sem egyik, sem a másik félről. Őszintén szólva, nem tudom melyik nagyobb vétek: a gyermekbántalmazás felett szemet hunyni, vagy gyermekeket a szüleiktől elszakítani. Gondolom, mint mindenben, valahol a középen lenne a helyes út, de azt megtalálni a legnehezebb feladat. Mindenképpen elgondolkodtató, hogy hova vezethet az az alapeszme, mely szerint az egyéni érdek fölülírja a család megbonthatatlan egységét.

A romániai médiavisszhang drámai – valójában arról van szó, hogy a szülők úgy érzik, a külföldi média az egyetlen fegyverük gyermekeik visszaszerzéséért folytatott küzdelmükben. A norvégiai médiavisszhang ezzel ellentétben nagyon visszafogott. Az ügy kezelésének e két teljesen ellentétes módja már önmagában jellemzi a két társadalmat és a közöttük levő kulturális szakadékot. Tartalmilag pedig, ha összehasonlítjuk a két ország erre vonatkozó sajtóját, mintha két egészen más ügyről olvasnánk. A román médiában a legtöbbet azt hangoztatják, hogy a vád a radikális keresztyén nevelés, azt pedig, hogy esetenként enyhe fenekelést is alkalmaztak, sokszor csak mintegy mellékesen említik. A norvég médiában az elején mély volt a hallgatás, majd a román médiavisszhangra rendre válaszoltak. Először egyházi újságok szólaltak meg, röviden tagadva a vallásos alapú vádakat.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »