Bocsánatot kért Trumptól a Legfelső Bíróság egyik tagja

Bocsánatot kért Donald Trumptól, a republikánusok várható elnökjelöltjétől a Legfelső Bíróság tagja Ruth Bader Ginsburg, mert a napokban többször is bírálta őt. Trump lemondásra szólította fel őt.

A Legfelső Bíróság korelnök-asszonya csütörtökön közleményben hangoztatta: “A sajtó érdeklődésére adott válaszaim meggondolatlanok voltak, és sajnálom, hogy elhangzottak azok” – olvasható a közleményben.

A 83 éves, magát nyíltan liberálisnak valló bíró az elmúlt napokban több interjút adott, a többi között azt fejtegetve, hogy ha Donald Trump lesz az ország elnöke, akkor “bármi megtörténhet”. Kijelentette azt is, hogy nem tudja elképzelni Amerikát Donald Trumppal az Ovális Irodában, és megjegyezte: Ha Trumpot megválasztanák, ő személy szerint megfontolná, hogy Új-Zélandra költözzék. A CNN hírtelevízióban pedig a hét elején “szédelgő csalónak” nevezte a republikánusok várható elnökjelöltjét.

Trump eítélte Ginsburg kijelentéseit. AThe New York Timesnak kedden adott interjújában arra szólította a bírónőt, hogy kérjen bocsánatot a Legfelső Bíróságtól, és “a lehető leggyorsabban” nyújtsa be a lemondását. Az üzletember-politikus szerdán is visszatért az ügyre, és Twitter-bejegyzésében leszögezte: Ginsburg “zavarba hozott mindenkit a nagyon buta politikai nyilatkozataival”, szerinte a bírónőnek “fejlövése van” és ismételten lemondásra szólította fel őt.

Ruth Bader Ginsburg megjegyzései általános megütközést keltettek, és pártszimpátiáktól függetlenül elítélően nyilatkoztak azokról. Még az olyan tekintélyes liberális orgánumok is, mint a The Washington Post vagy a The New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban ítélték el Ginsburgot. A The Washington Post például emlékeztette a bírónőt arra az érvényben lévő szabályzatra, miszerint a bíráknak nem szabad nyilvánosan politikai állásfoglalásokat közzétenniük.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »