Bocsánatot kért a japán kormányfőhelyettes, amiért etnikai egységről beszélt

Bocsánatot kért kedden Aszo Taro japán kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter, mert előző nap arról beszélt, hogy Japán 2000 éve nyelvileg és etnikailag egységes, amivel bírálói szerint semmibe vette az országban élő nemzeti kisebbségeket, például az ország északi részén élő ainukat.

„Ha olyan megjegyzést tettem, amely félreérthető, akkor jobban oda kell figyelnem, és ki kell igazítanom, amit mondtam” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján a politikus.

Hírdetés

Aszo egy nappal korábban egy fukuokai rendezvényen azt mondta, hogy egyetlen ország sincs, csak Japán, amely 2000 évig fennállt egyetlen nyelvvel, egyetlen közös etnikai csoportként, egyetlen dinasztiával. Kedden ezt úgy magyarázta, hogy arra gondolt, hogy Japánt ilyen sokáig fennállt, de nem kellett népvándorlással vagy idegen megszállással szembenéznie ennyi idő alatt.

Az ainuk őshonos nemzeti kisebbség Japánban; az ország északi részén, Hokkaido szigetén élnek, valamint régebben az ország északi részéhez tartozó Kuril-szigeteken és az Oroszországhoz tartozó Kamcsatkán is megtalálhatók voltak. A kormányzat tavaly májusban törvényt fogadtatott el a parlamentben, amely kiemelten védi az ainu kultúrát. Aszo kedden ezzel kapcsolatban közölte, hogy hétfői kijelentésével esze ágában sincs semmibe venni a kormány hivatalos álláspontját.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »