Bocsánatot kért a Georgetown Egyetem mert rabszolgákat adott el

Bocsánatot kért a rabszolgasághoz fűződő múltja miatt a jezsuita rend által működtetett washingtoni Georgetown Egyetem, amely a jövőben előnyt biztosít a felvételinél 272 egykori rabszolgája leszármazottainak.

 

A felsőoktatási intézmény döntése szerint azoknak a Maryland állambeli jezsuita ültetvényeken dolgozó rabszolgáknak a leszármazottai élhetnek a felvételi előnnyel, akiket az egyetem 1838-ban eladott louisianai ültetvényeseknek, hogy kifizethesse adósságait. A mai áron 3,3 millió dollárért “pénzzé tett” rabszolgák szörnyűséges körülmények között robotoltak Lousianában, családok szakadtak szét. 

A köztársaságunk korai éveit formáló gonosz itt is jelent volt

– fogalmazott az egyetem jelenlegi rektora, John DeGioia az eladott rabszolgák leszármazottai előtt. Hozzáfűzte: az egyetem misét tart a megbékélés érdekében, ahol

megbocsátást kérünk a rabszolgaság intézményében való részvételünkért, különösen annak a 272 gyermeknek, nőnek és férfinak az eladásáért, akikre a közösségünk tagjaiként kell tekintenünk.

Az egyetem emellett új intézetet hoz létre a rabszolgasághoz fűződő kapcsolatának kutatására, valamint két épületet is átneveznek, amelyek eddig olyan rektorok nevét viselték, akik szerepet vállaltak az 1838-as döntésben. Az egyik épület a Freedom Hall for Isaac nevet kapja az 1838-ban eladott rabszolgákról vezetett listán szereplő első név után, míg a másik épület új nevével egy fekete tanító, Anne Marie Becraft számára állít emléket. A 18 ezer hallgatóval bíró intézmény emlékhelyet is létesít az egykor ott dolgozó rabszolgák emlékére.

A Georgetown Egyetem lépései túltesznek más amerikai felsőoktatási intézmények, köztük a Harvard, a Brown, a Princeton és a Észak-karolinai Egyetem rabszolgasággal való szembenézést szolgáló hasonló intézkedésein. Ugyanakkor egyesek szerint nem elég, hogy az eladott rabszolgák leszármazottai ugyanolyan felvételi előnyökhöz jutnak, mint a tanári kar, az egyetemi dolgozók és az öregdiákok gyermekei.

Továbbra is bízzunk abban, hogy olyan kapcsolatot tudunk kiépíteni Georgetownnal, amely valódi vezekléshez vezet

– mondta Karran Harper Royal, a rabszolgák leszármazottait tömörítő csoport egyik szervezője. Véleménye szerint az iskolának ösztöndíjakat kellett volna felajánlani a leszármazottaknak. Tavaly ősszel több amerikai egyetemen tiltakoztak a diákok a rasszizmus kampuszokon is fellelhető öröksége ellen. A tiltakozás a Missouri Egyetemen az addigi rektor lemondásához vezetett, számos iskolában pedig felülvizsgálták a sokszínűséget szolgáló kötelezettségvállalásokat. Georgetown katolikus intézményként nem tud elmenekülni e történet morális problémája elől, mivel az próbára teszi katolikus identitását

– mondta Craig Stephen Wilder, a massachusettsi műegyetem (MIT) történelem professzora.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »