"Bocsánatot kérek minden hibámért" – lemondott az iráni külügyminiszter

Lemondott Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn. Zaríf ezt Instagram-oldalán jelentette be.

„Bocsánatot kérek minden hibámért, amelyeket az utóbbi években külügyminiszterként követtem el. Köszönettel tartozom az iráni nemzetnek és a hivatali tisztségviselőknek” – írta mikroblogján.

Az IRNA iráni hírügynökség egy külügyi szóvivőre hivatkozva erősítette meg a miniszter lemondását.

Zaríf 2013 augusztusától vezette az iráni diplomáciai tárcát.

Hírdetés

Külügyminiszterként oroszlánrésze volt az Irán nukleáris programját korlátozó 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodás létrejöttében. Ő vezette az iráni tárgyaló delegációt az úgynevezett P5+1 csoporttal (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja – Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország – és Németország) folytatott tárgyalásokon.

Miután azonban Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és visszaállította az addig felfüggesztett amerikai szankciókat Iránnal szemben, Zaríf a Nyugat-ellenes iráni keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került.

A Tasznim félhivatalos hírügynökség közölte, hogy „néhány forrás megerősítette a tárcavezető lemondását”, egyelőre azonban nem világos, hogy a reformerként számon tartott Haszán Róháni iráni elnök elfogadja-e azt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »