Bocsánatos bűn az ENSZ-nél a nemi erőszak?

Bocsánatos bűn az ENSZ-nél a nemi erőszak?

Az ENSZ belső vizsgálata kiderítette, hogy 2010-ben egy orosz szállítócég dolgozói megerőszakoltak és megkínoztak egy kongói lányt, mégsem bontották fel a vállalattal a szerződést, sőt milliókat fizettek nekik.

Félmilliárd dollár összegben kötött szerződéseket az ENSZ az orosz UTair szállítócéggel azóta, hogy fény derült egy súlyos bűncselekményre, amelyet a cég alkalmazottai követtek el a Kongói Demokratikus Köztársaságban – írja a The Guardian.

A lap által kiszivárogtatott szigorúan bizalmas dokumentumok alapján az ENSZ belső vizsgálata már az eset után felfedte, hogy az orosz cég alkalmazottai égő cigarettával kínozták a lányt, majd meztelen fényképeket készítettek az áldozatról. Ráadásul a 2011. márciusi vizsgálati jelentés arra is figyelmeztetett, hogy a UTairnél a vállalati kultúra része a szexuális kizsákmányolás és a visszaélés. A jelentés nem maradt a helyi ENSZ-tisztviselők fiókjában, a The Guardian szerint ennek másolatai még New Yorkba, Pan Gimun főtitkár hivatalába is eljutottak.

Ugyan a nemzetközi szervezetnél undorítónak tartották az esetet, a UTairrel továbbra is üzleteltek azzal a feltétellel, hogy a cégnél új képzési rendszert vezetnek be, amit felügyelnének is. Így a vállalat az ENSZ legnagyobb légi szállító partnere maradhatott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »