Bocsánatkérésre kötelezte Babišt egy prágai bíróság

Bocsánatkérésre kötelezte Andrej Babiš cseh miniszterelnököt egy prágai bíróság azokért a tavalyi nyilatkozataiért, amelyekben azt állította, hogy a kormányellenes tüntetőket lefizették.

A kormányfőt Jana Filipová, az egyik tüntető jelentette fel személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva. Az ítélet még nem jogerős, Babiš a bírósági döntésre reagálva közölte, hogy fellebbezni fog.

Babiš védőügyvédje szerint a kormányfő szavai nem sértenek személyiségi jogokat és általában sem sértőek. A bíróság azonban más véleményen volt.

Hírdetés

„A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy ezen nyilatkozatok okán megalapozott a személyiségi jogok védelmét kérnie egy magánszemélynek”– mondta Simona Kacerová, a testület elnöke újságíróknak.

A bíró rámutatott: Andrej Babiš közszereplő, s mint ilyennek, el kell fogadnia a politikai tevékenységét érő kritikákat. Az adott ügyben a vádlott nem megfelelő módon reagált az őt ért bírálatokra, és másokat sértő, igaztalan kijelentéseket tett. Leszögezte: Filipová az adott esetben nem köteles eltűrni az ilyen minősítéseket.

Andrej Babiš tavaly több ízben is azt állította: mindig mindenütt ugyanazok a személyek tüntetnek a kormánya ellen, s ezért úgy véli, hogy „valamivel motiválva vannak”. Azt is kijelentette, hogy az ellene tüntetőket valakik „lefizették”, illetve „megrendelték”.

Jana Filipová a bírósági döntés után azt mondta: Babišnak nem csak tőle kellene bocsánatot kérnie, hanem azoktól a tízezrektől is, akik a kormányellenes tüntetéseken részt vesznek.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »