Bő egy év alatt közel 13 ezer Covid-megbetegedés a Komáromi járásban

Bő egy év alatt közel 13 ezer Covid-megbetegedés a Komáromi járásban

Tovább laposodott a járványgörbe a Komáromi járásban, ahol április 8-án 577 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartanak nyilván, az életkoruk 5-90 év között van. E térségben a több mint egy éve tartó pandémia alatt összesen 12 993 koronavírus-megbetegedés derült ki – tudtuk meg a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal igazgató-helyettesétől.

Jelenleg 577 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartunk nyilván, közülük 290 a nő és 287 a férfi, az életkoruk 5-90 év között van. A PCR tesztelések során 187, az antigénes mintavételek alatt pedig 390 újabb pozitív eset derült ki. A mai napon 20 Covid-beteg szorul kórházi ellátásra, 1 pácienst pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni

 – mondta el a Ma7.sk-nak Helena Uríčková magiszter, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ – TKH) igazgató-helyettese.

Kérdésünkre, hogy a húsvéti ünnepek alatti családi összejövetelek, rokonlátogatások növelték-e az ilyen jellegű megbetegedések számát, azt felelte, hogy e kérdésre csak a 14 napos lappangási időszak letelte után tud érdemleges választ adni.

A legutóbbi tájékoztatása óta eltelt egy hét alatt tömeges fertőzésekre 8 családban került sor, amelyekben a Covid-betegek száma 4-17 között van.

Örvendetes viszont az, hogy nagyobb létszámú üzemi vagy további munkahelyi megfertőződésekről nincs tudomásuk.

Hírdetés

A gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó létesítményekben is csak szórványosan fordultak elő pozitív esetek. Három iskola 5 osztályának tanulóit kellett házi karanténba küldeni, de teljeskörű intézmény-bezárásokra nem került sor

 – fogalmazott a járványügyi szakember. További jó hírnek számít, hogy a bajcsi Margaréta idősotthonban már stabilizálódott a járványhelyzet, új megbetegedések nem történtek, ám a karantén folytatódik.

A járásszerte nemrég kezdődött fagylaltárusítással kapcsolatban megjegyezte:

Hivatalunk táplálkozási higiéniával foglalkozó részlegének munkatársai rendszeresen ellenőrzik a fagylaltozókat, s eddig nem tártak fel hiányosságokat. Ezúton a polgárokat arra kérem, ha szembesülnek a járványügyi intézkedések be nem tartásának gyanújával, azonnal jelentsék be nekünk azt, hogy konkrétan hol észleltek visszásságokat, s az adott üzemegységet, vállalkozást majd haladéktalanul ellenőrizzük.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a világjárvány kezdete óta, vagyis bő egy év alatt összesen hány koronavírus-megbetegedés derült ki a Komáromi járásban.

A pandémia tavaly márciusi kezdete óta a járásbeli Covid-megbetegedések száma 12 993, összesen 6688 nőről és 6305 férfiról van szó. Örömmel nyugtázzuk, hogy régiónkban egyre laposodik a járványgörbe: az előző hetekben 2455, 1722, illetve 1200, majd 847, egy héttel ezelőtt pedig 722 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartottunk nyilván. Ennek tudatában továbbra is fontos az elővigyázatosság és a már jól ismert járványügyi intézkedések betartása

– zárta tájékoztatását Uríčková direktor-helyettes.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »