BMW X2 xDrive 25e: Lehet egy (villany)motorral több?

BMW X2 xDrive 25e: Lehet egy (villany)motorral több?

A legkisebb bajor terepkupé bevezetése óta két dolog történt körülötte. Az egyik egy új megjelölés kitalálása volt: SAC, tehát Sports Activity Coupe. A másik: megjelent az autó konnektoros hibrid változata, amelyet a márkaimportőrnek köszönhetően mi is megkaptunk tesztelésre.

A BMW X-es modelljeinél nyilvánvaló a bakancsosok és a kupék közti párhuzam. Az utóbbiak közül a nagyobbak tényleg kupék, az X2-nél azonban ilyen kasztnit – a kisebb hosszméret okán – nehéz lett volna összehozni komikus hatás, valamint a fejtér brutális csökkenése nélkül. Nem; ez lényegében egy sportos szabású ötajtós hatchback, ereszkedő tetővel és hátrafelé meredeken emelkedő övvonallal.

Természetesen a részletekkel is rátettek néhány lapáttal a sportosságra: a klasszikus BMW-vesék például – a márka történetében először – lefelé szélesednek, nem pedig felfelé. Oldalról az attraktív küszöbök dobják fel az autót, hátul pedig a keskeny szélvédő fölé messze kifutó impozáns légterelő, a szép lámpák és a dupla kipufogó.

Ja, és nehogy megfeledkezzünk a C-oszlopot díszítő márkaemblémáról, amely a 70-es évek ikonikus modelljeinek (2000 CS, 3.0 CSL) állít emléket… Végezetül pedig annyit, hogy tesztautónk M SPORT X szereltsége kívülről a lökhárítók, küszöbök és kerékjáratok szürke műanyag betéteivel, valamint 19 hüvelykes M alufelnijeivel különbözött a többi verziótól.

Elektromos ismertetőjegyből – ha a zöld rendszámtáblákat nem számítjuk – egyetlenegy van: a bal első sárhányón található konnektorfedél.

Hírdetés

… a BMW klasszikus architektúrája vesz körül bennünket. Ennek elemei például az elektronikus váltókar, a menetmód-választó, vagy az iDrive rendszer megszokott nyomógombjai és forgótárcsája; utóbbi egyben egérpad is. Sokadszor tapasztaltam meg, mennyivel praktikusabb ez a kezelési mód, mint az állandó képernyő-maszatolás, bár a 6,5 hüvelykes kijelzőnek érintőfunkciója is van.

Az információs és szórakoztató rendszer természetesen minden okostelefonnal kompatibilis az Apple CarPlay és Android Auto funkciókon keresztül. A digitális vevőt/bemeneteket tartalmazó hifi 100 watt összteljesítményű Harman Kardon reprókon keresztül muzsikál, a legfontosabb menetmutatók (feláras) head-up kijelzőn is megjeleníthetők. Az utasok élettere a kategória egyik legnagyobbika.

A csomagtartó sem szűkös, bár az X1-esénél természetesen kisebb (-35 l). Ami pedig az M Sport X szereltség belső többleteit illeti, az elülső sportüléseket, a bőrbevonatú M kormányt, a fekete tetőkárpitot és a kocsi színével keretezett, ugyancsak antracit-fekete szőnyegeket említhetjük meg. Az elektromos hajtásmódra itt is egyetlen apróság utal: a váltókar melletti eDrive nyomógomb.

Az autó plug-in hibrid hajtáslánca egy másfél literes, háromhengeres benzines turbómotorból és egy villanymotorból áll. Teljesítményük ugyanebben a sorrendben 125/95 LE, ami 220 LE rendszerteljesítményt ad.

A benzinmotor csakis az első, a villanymotor pedig csakis a hátsó kerekeket hajtja, jogos tehát az xDrive megjelölés. A maximum 3,7 kW-al tölthető akkumulátor bruttó/nettó kapacitása 10/8,8 kWh; ez a gyártó szerint 53 tisztán elektromos kilométer megtételére is elég lehet, ám én ezt a teszt során nem tudtam elérni. A gyári 1,7 (a gyakorlatban 2–2,3 l) literes álomfogyasztás természetesen csakis erre a fázisra érvényes; ha kiürül az aksi, jön a benzinmotor 7-8 literes konzumja.  Az elektromos rezsim minél sokoldalúbb kihasználásához egyébként a már említett eDrive gomb az alábbi lehetőségeket kínálja: Auto eDrive (a két motor közötti optimális együttműködés) – Max eDrive (tisztán elektromos hajtással akár 135 km/órás végsebesség) és Save Battery (az akku töltöttségének megőrzése későbbre).

Elektromos üzemmódban egy speciális hanggenerátor is működik, figyelmeztetve a gyalogosokat a nesztelenül közeledő járműre. Ezen kívül természetesen hagyományos menetmód-választó is van az autóban, Sport, Comfort és Eco Pro rezsimekkel. S ami még feltétlenül ide kívánkozik: a villanymotor közreműködésével lenyűgöző az autó dinamikája, legyen szó állórajtról vagy egy sürgően befejezendő előzésről. Naná, hogy a plusz 95 lóerőt és az azonnal megjelenő 165 Nm többletnyomatékot ilyenkor nagyon megérzi az ember…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »