BM: uniós kiegészítő források az ukrajnai menekülők ellátására

Az Európai Unió Bizottsága 21,1 millió euró támogatást biztosított Magyarország számára az Ukrajnából menekülők ellátásából fakadó többletterhek csökkentésére – tudatta a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

Hírdetés

A közlemény szerint Magyarország február 24-ét követően már több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából.
   
“Az érkezők ellátása során a honvédséggel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal, a regionális és helyi hatóságok, a civil és egyházi szervezetek bevonásával, valamint a lakosság önkéntes munkájával erőn felül teljesít” – írták.
   
“A gördülékeny ellátás érdekben gyűjtőpontokat és segítségpontokat hozott létre, ahol gondoskodott és gondoskodik az érkezők élelmezéséről, szállásáról, egészségügyi ellátásáról, tanácsadásról, a hivatali ügyek intézésének támogatásáról” – írták.
   
Ezen felül megszervezte a kórházi és egészségügyi ellátást, a menekülők ingyenes utazását, és ingyenes szálláshelyeket tett elérhetővé – tették hozzá.
   
A BM közleménye szerint mindezen tevékenységek jelentős hazai forrást igényeltek és igényelnek, az ukrajnai háborúhoz köthető kiadásaik mértéke mintegy 28 milliárd forint.
   
Kitértek arra, hogy a magyar-ukrán határ minden határállomása mellett létrehozott segítségpontokon és a BOK csarnokban a kormányhivatalok, a kormányzati szervek és a karitatív szervezetek munkatársai napi 24 órában várják a segítséget kérőket.
   
A kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyermekek iskoláztatását, valamint támogatja a menekültek munkavállalását – hangsúlyozták.
   
Mint jelezték: “az Európai Unió Bizottsága május 18-án határozatot hozott az Ukrajnából érkező személyek tömeges beáramlása által leginkább érintett tagállamok (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Csehország) támogatására a 2021-2027. pénzügyi időszak Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) és a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) forrásainak keretéből”.
   
A források tagállamok közötti elosztása során a tagállamba érkező Ukrajnából menekülők, valamint az Ukrajnával határos határszakaszok forgalmának március 31-ei statisztikai adatait vették figyelembe – fűzték hozzá.
   
Az MMIA forrásaiból 9,6 millió euró, a HAVE forrásainak keretéből 11,5 millió euró összeggel járul hozzá a bizottság az Ukrajnából menekülőkkel kapcsolatos, február 24. és augusztus 23. között felmerült magyar kiadásokhoz – áll a BM közleményében.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »