BM: a cél továbbra is a magyar határ és Európa schengeni határának védelme

BM: a cél továbbra is a magyar határ és Európa schengeni határának védelme

Magyarország célja továbbra is az, hogy megvédje a magyar határt és ezzel Európa schengeni határát az illegális migrációtól – hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Belügyminisztérium (BM).

Képtalálat a következőre: „határvédelem madaras mti”

Hírdetés

Határt védő magyar katonák – MTI/Molnár Edvárd

Azt írták, az illegális migráció veszélyezteti Európa biztonságát, és a külső határok védelmét meg kell erősíteni. A folyamatos migrációs nyomás miatt a magyar határvédelemre is szükség van. Ezt tagállami hatáskörnek tekintik, emellett Magyarország továbbra is elutasítja a betelepítési kvóta minden formáját – tették hozzá.
   
Többek között ezekről is szó volt csütörtökön és pénteken Zágrábban az európai uniós bel- és igazságügyi miniszterek informális ülésén. A belügyi napon a magyar delegációt Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára vezette.
   
A tárca közleménye szerint a kétnapos konferencia a biztonság köré épült. A miniszterek úgy értékeltek: az elkövetkező évek kiemelt feladata a polgárok bizalmának visszanyerése és a biztonság helyreállítása. Mindennek alapfeltétele a schengeni térség működése és egy határvédelemre épülő menekültügyi rendszer. Ennek kapcsán fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia és az új technológiák bevezetése – emelte ki a BM.
   
Ennek kapcsán emlékeztettek, hogy 2019 májusában az Európai Unió Tanácsa két rendelet elfogadásával megteremtette a bel- és igazságügy területén működő uniós információs rendszerek közötti különböző informatikai rendszerek együttműködését. A miniszterek áttekintették az ezen rendeletek végrehajtásából eredő feladatokat is.
   
“Magyarország elkötelezett a rendészeti, határigazgatási, menekültügyi eljárások megújítására, a rendeletek ütemterv szerinti végrehajtására” – írta a BM, hozzátéve: lényeges, hogy a tagállamok rendszeres tájékoztatást kapjanak a fejlesztésekről a belügyminiszteri tanácsüléseken.
   
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség nemrég hatályba lépett rendeletével kapcsolatban Magyarország több bizonytalan tényezőre hívta fel a tagállamok figyelmét – olvasható a közleményben.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »