Bloomberg: Európának muszáj visszavágnia a gázfogyasztást, az időjárás sem nekünk kedvez

Bloomberg: Európának muszáj visszavágnia a gázfogyasztást, az időjárás sem nekünk kedvez

Bár néhány nappal ezelőtt még arról írt többek között a Bloomberg is, hogy Európának sikerülhet átvészelnie a telet orosz gáz nélkül is, mert elegendő gázt szerződött le és tárolt be, most mégis olyan cikket jelentetett meg, amely ennek ellenkezőjét állítja. Mintha a nyugati sajtó nem tudná eldönteni, hogy a szankciópárti politikát mentegesse, vagy a nehezen összegyűjtött gázkészleteket óvja.

Most a Bloomberg arról ír, hogy az Európai Bizottság szerint az uniós tagállamoknak 10-15 százalékos gázfogyasztás-csökkenést kéne elérniük, ám olyan országoknak, amelyek jobban függtek (függenek) az orosz gáztól (tehát Szlovákia is) 20 százalékos megtakarításra van szükség.

A hírügynökség most azt írja, hogy függetlenül az előttünk álló tél keménységétől, Európának kevesebb gázt kell fogyasztania, mint 2021-ben.

Csakhogy időközben megjelent egy igen tanulságos twitter-bejegyzés a Klaus Müllertől, aki a gázhálózat felügyeletéért felelős német hatóság tisztviselője. Az ő szavaival élve “kijózanító” adatokat kapott, ugyanis

Északnyugat-Európában az átlaghőmérséklet a múlt héten 30 éves átlag alá esett, a csütörtöki középhőmérséklet csak 10,5 fok volt, holott tavaly csak október közepére hűlt le ennyire a levegő. Az eredmény?

Hírdetés

A magánszektor, ami a németeknél a háztartásokat és a kisvállalkozásokat jelenti, az ötéves átlagánál 14,5 százalékkal növelték gázfogyasztásukat az első őszi hideghullám hetében.

Müller szerint csak enyhe télnél van esély az ellátási problémák elkerülésére, átlagos vagy kemény tél esetén még a magánszektorban is gázhiányra kell felkészülni.

Persze, az érvelés lényegében egy igen súlyos dilemmára világít rá, amit a Bloomberg is csak egyoldalúan mert érinteni. Történetesen arról van szó, hogy az európai kormányok a lakosság terheit enyhítő intézkedéseket vezetnek be, viszont a gázfogyasztás csökkenését kizárólag áremeléssel lehet elérni. Magyarul: vagy nem lesz spórolás, és szinte biztosan gázhiány jön, vagy a lakosok vacogása és tömeges elbocsátások árán korlátok között tartják az energiaválságot.

Egyébként időjárás előrejelzések szerint októberben Északnyugat-Európában a hőmérséklet a harminc éves átlagot követi, némi enyhülés után a hó utolsó hetére 10 fok alá csökken majd a hőmérséklet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »