Blokkolták a törökök a Sputniknews-t

Blokkolták a törökök a Sputniknews-t

A médiába is begyűrűzött az orosz–török viszály: blokkolták az orosz állami hírügynökség oldalát a törökök.

Blokkolták a Sputnik orosz állami hírügynökség propagandára is használt internetes oldalát, a Spuniknews-t pénteken Törökországban – írta az MTI a BBC török adója nyomán. A török Távközlési és Kommunikációs Elnökség (TIB) határozata értelmében a hírügynökség 31 nyelven megjelenő aloldalai sem elérhetők Törökországból. A TIB egyik tisztségviselője pénteken azt nyilatkozta: átmenetileg korlátozták a hozzáférést, a végleges döntést majd a bíróság hozza meg. Az eljárás a törvénynek megfelel – hangsúlyozta. Ankara részletesebben egyelőre nem kommentálta az esetet.

Mahir Boztepe, a Sputniknews török változatának főszerkesztője elmondta: levelet küldtek az illetékes hatóságnak, amelyben a döntés okára is rákérdeznek. Egyáltalán nem számítottak a letiltásra – tette hozzá. Margarita Simonyan, a Sputniknews főszerkesztője, nyilatkozatában arról írt, hogy a lépés

„a kemény török cenzúra egyik újabb példája. Törökország esetében a sajtószabadság fogalmáról többé nem beszélhetünk.”

Erdogan nem barát többé, ezért pipulhatott be

Simonyan emlékeztetett, hogy a korlátozást kedden este vezették be, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálatát fejezte ki a török vezetésre vonatkozóan. Putyin úgy fogalmazott: Oroszország Törökországra is barátként tekint, de – Erdoganra utalva – megjegyezte, hogy egyes politikusokkal, akiknek magatartása nem megfelelő, problémái vannak.

A Sputniknews internetes oldalának blokkolása további feszültséget gerjeszt Moszkva és Ankara kiéleződött viszonyában. Tavaly november 24-én a török légierő lelőtt egy Szu-24-es típusú orosz vadászbombázót a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint a pilótának sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben meggyilkolták. Navigátora túlélte a katapultálást, s őt az orosz erőknek sikerült kimenteniük, de eközben egy orosz katona meghalt. Az incidens következtében komoly ellentét alakult ki a két ország között. Oroszország egy sor gazdasági szankciót hozott a NATO-tag Törökország ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »