Blockchain: fejleszteni nagyon tudunk, de használni még nem

Blockchain: fejleszteni nagyon tudunk, de használni még nem

A magyar informatikusok ott vannak a block­chain­fejlesztések nemzetközi élvonalában. Sok magyar programozó azonban főként nemzetközi projekteken dolgozik, mert a hazai vállalkozók és cégvezetők még mindig nem ismerték fel a technológiában rejlő üzleti lehetőségeket.

A Bitcoin mögött álló technológia, a blockchain elképesztő üzleti értékeket rejt magában, használatával meghamisíthatatlan és biztonságos nyilvántartási rendszer jön létre.

A rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az adott alkalmazás által kezelt teljes nyilvántartás, de hozzáférni mindenki csak a saját adataihoz tud. A biztonságot és megmásíthatatlanságot pedig a rendszer decentralizáltsága biztosítja. Ettől lesz feltörhetetlen, ugyanakkor bárhonnan elérhető a szolgáltatás. Ez önmagában akkora innováció, mint az internet megjelenése volt a 90-es években.

A blockchain minden ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenállóbb a külső beavatkozásokkal, a hekkerekkel, az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy a kevésbé lojális belsősök manipulációival szemben. A blockchain a korábbi technológiáknál sokkal magasabb szintű titkosítást és beavatkozásmentességet biztosít, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók.

A blockchainbizniszben felhalmozott tudás, az eddigi fejlesztések trendje és a lehetőségek elemzése alapján legalább öt olyan terület azonosítható, ahol az új technológia hamarosan felforgatja az eddigi viszonyokat, átírja a játékszabályokat, akár a teljes üzleti modellt is. A legfontosabb ilyen értelemszerűen a pénz és a pénzügyi termékek piaca. A nagy pénzintézetek gyorsan lecsaptak a blockchainre, és maguk is fejlesztenek megoldásokat, a körülöttük zsongó fintech szcénában pedig gyakorlatilag mindenki ebben gondolkodik.

A másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos, amire a blockchain kitűnő megoldásokat kínál. Az élelmiszer-biztonság terén aratott jelentős sikert az egyik döntően magyar fejlesztésű blockchainprojekt, a TE-FOOD, amelynek segítségével Vietnámban ma naponta 12 ezer sertés, 200 ezer csirke és 2,5 millió tojás útját követik nyomon minden egyes napon, 30 millió ember biztonságos táplálkozását szolgálva.

A megtérülést a fogyasztói bizalom erősödése garantálja, hiszen a vásárlók biztonságosnak tartják, ha a termelőtől a polcokig követhető az áru mozgása.

Hírdetés

Ha mindezek ellenére mégis valamilyen hiba kerülne a rendszerbe, akkor sem kell tömeges visszahívást elrendelni, elég a hibás termékeket célzottan kivonni a forgalomból. Ez pedig a rendszert használó cégek számára is óriási megtakarításokat és növekvő profitot eredményez.

Valószínű az is, hogy a blockchain előbb-utóbb újraírja a politikai választások lebonyolításának forgatókönyveit. A meghamisíthatatlanságba vetett bizalom ezen a területen kiemelt jelentőségű, a blockchainalapú rendszerek pedig lehetővé teszik, hogy mindenki ellenőrizze, valóban úgy került-e bele a rendszerbe, ahogyan ő maga szavazott (vagy nem szavazott).

Az egész általunk ismert szisztémát felforgathatja a blockchain az ingatlan-nyilvántartásban és a többi közhiteles nyilvántartásban, valamint a hozzájuk kapcsolódó tevékenységekben, engedélyezési eljárásokban. A blockchain révén a szerződő felek maguk írhatják a nyilvántartásokat, jegyezhetnek be például jelzálogot vagy széljegyet. Egyszerű szerződésmintákkal akár a tulajdonosváltás is megtörténhet külső szereplők – ügyvéd, hivatal, bank vagy közjegyző – közreműködése nélkül, mégis nagyobb biztonsággal, mint eddig, ami jelentős költségektől kíméli meg a feleket, és megbízhatóbbá teszi a közhiteles nyilvántartásokat is.

Ugyancsak nagy blockchainpotenciállal rendelkezik az egészségügy, ahol a betegadatokhoz való könnyű hozzáférés, de a tökéletes titkosítás is kulcsfontosságú.

A KPMG felmérése szerint az egészségügyi adatok az egyik legkeresettebb adatfajta a web sötét oldalán. Nagyon sok egymástól független szereplőnek kell hozzáférnie nagyon szenzitív adatokhoz. Ráadásul gyorsan kell az információ, hiszen a páciensek korábbi leletei és kórtörténetei fontos információk az orvosnak akkor is, ha a beteg a lakhelyétől távol szorul ellátásra.

A blockhainfejlesztések piacán a magyar informatika jól teljesít. Ma több mint száz olyan blockchainalapú rendszer működik a világban, amelyet részben vagy egészben magyar fejlesztők hoztak létre. Sokról nem is tudunk, hiszen csak a fejlesztő cégek látszanak, a mögöttük álló szürkeállomány a háttérben marad. Ide tartozik több kriptovaluta is, amelyet magyar csapatok hoztak vagy hoznak éppen létre.

Lemaradásunk nem fejlesztői, hanem megrendelői oldalon van. A blockchaint idehaza még mindig inkább szakmai hájpnak, a Bitcoint övező szemfényvesztésnek élik meg a döntéshozók. Ideje lenne, hogy a vezérigazgatók, pénzügyi igazgatók, logisztikai és marketingszakemberek is felismerjék a technológiában rejlő üzleti értéket ahhoz, hogy a magyar fejlesztők felkészültsége a magyar versenyképességet javítsa.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »