Blinken új tisztviselőket nevezett ki a "Havanna-szindrómára" adandó válaszlépesek koordinálására

Antony Blinken amerikai külügyminiszter két új kormányzati tisztségviselőt nevezett ki pénteken az úgynevezett "Havanna-szindrómára" adandó amerikai válaszlépések hatékonyabb koordinálása érdekében.

A különös egészségügyi incidensek számos, tengerentúli külszolgálaton dolgozó amerikai diplomatát és kormányzati tisztségviselőt érintettek.

Jonathan Moore nagykövet az amerikai külügyminisztérium egészségügyi katasztrófavédelmi akciócsoportjának koordinátora, míg Margaret Uyehara nagykövet az érintett munkavállalók egészségügyi rehabilitációját segítő csapat vezetője lesz.

"Ez a sürgős kérdés Joe Biden elnök számára prioritás, de személyesen számomra és az egész kormány számára is az" – hangsúlyozta Blinken a külügyminisztériumban mondott pénteki beszédében. Ígéretet tett, hogy a végére járnak az ügynek, és addig is a megfelelő ellátásban részesítik az érintetteket, akik krónikus fejfájásra, halláskárosulásra, illetve lelki betegségekre, szorongásra és depresszióra panaszkodtak.

Hírdetés

A Biden-adminisztráció számos bírálatot kapott az érintett munkatársaktól és törvényhozóktól, amiért nem vették elég komolyan a rendellenes egészségügyi jelenségeket.

Republikánus és demokrata szenátorok kétpárti csoportja levelet küldött az amerikai diplomácia vezetőjének október 14-én, amiben sürgették Blinkent, hogy mielőbb nevezzen ki új koordinátort az akciócsoport élére, miután az elődje lemondott.

Mintegy kétszáz, tengerentúlon dolgozó amerikai diplomatát, tisztségviselőt és családtagjaikat érinti a titokzatos betegség, akik migrénre, szédülésre, hányingerre és emlékezetkihagyásra is panaszkodtak. A rejtélyes kórt először a kubai fővárosban dolgozó amerikai munkatársak között észlelték 2016-ban, innét az elnevezése.

Az októberben Kolumbiába látogató Antony Blinken találkozott a bogotái amerikai nagykövetség munkatársaival, akiket szintén érintett a szokatlan tünetegyüttes.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »