Blinken: Kijev dönti el, mikor és miről akar Moszvával tárgyalni

Ukrajna dönt arról, hogy mikor és miről akar tárgyalni Oroszországgal – hangsúlyozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután találkozott Dmitro Kulebával, az ukrán diplomácia vezetőjével Phnompenben szombaton.

Blinken egyúttal jelezte: a tél közeledtével az Egyesült Államok töretlenül kész segíteni Ukrajnát azoknak a károknak a mérséklésében, amelyeket a kritikus infrastruktúra szenvedett el az orosz támadásokban. Ez azt is jelenti, hogy Washington hajlandó felgyorsítani az országba irányuló humanitárius segélyek szállítását.

A szombati találkozón az amerikai és az ukrán külügyminiszter egyúttal a gabonaszállítási megállapodás meghosszabbításának fontosságát hangoztatta. Az egyezmény jövő szombaton jár le.

Hírdetés

Az ENSZ szerint tízmillió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából a júliusban kötött megállapodásnak köszönhetően, ami eddig segített elkerülni a globális élelmezési válságot.

Oroszország szombaton rámutatott: egyelőre nem sikerült megegyezni a szerződés meghosszabbításáról. Moszkva azt kifogásolta, hogy a megállapodásban foglaltakkal ellentétben nem tudja eljuttatni saját élelmiszerét és műtrágyáját a világpiacra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »