Blinken: Amerika és Németország együtt dacol Oroszország "provokációival"

Az Egyesült Államok és Németország együtt szegül ellen Oroszország provokációinak – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Berlinben.

Az amerikai diplomácia vezetője a német fővárosban szerdán kezdett bemutatkozó látogatásán Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kiemelte, hogy hazáját összefűzi Németországgal "a régi barátság és az emberi jogok és a demokrácia értéke iránti megingathatatlan elkötelezettség".

Ennek jegyében "egységben szállunk szembe Oroszország veszélyes és provokatív tevékenységével, legyen szó akár Ukrajna területi épségének megsértéséről, Alekszej Navalnij (orosz ellenzéki aktivista) fogságba ejtéséről vagy a demokráciák elleni dezinformációs műveletekről" – mondta Antony Blinken.

Ugyanakkor a többi között arról is szólt, hogy Washington továbbra sem ért egyet Berlinnel az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezetékrendszer megítélésében. Az ilyesmi "barátok között időnként előfordul" – tette hozzá az amerikai külügyminiszter. Kifejtette: Washington nem a már több mint 90 százalékban elkészült beruházás befejezését akarja megakadályozni, hanem azt akarja elérni, hogy Oroszország ne használhassa fegyverként az energiahordozókat Ukrajna vagy más országok ellen.

Hírdetés

Heiko Maas kiemelte, hogy a vitás ügy rendezésére lehetőséget kínálhat Angela Merkel kancellár közelgő amerikai látogatása. Az amerikai külügyminiszter a többi között azért látogatott el Berlinbe, hogy részt vegyen a több mint fél évtizede polgárháború sújtotta Líbia helyzetének békés rendezését szolgáló, 2020-ban az ENSZ irányításával elindított berlini nemzetközi konferenciasorozat újabb tanácskozásán.

Ezzel kapcsolatban Heiko Maas az előző, Donald Trump vezette amerikai kormányzat tevékenységére utalva megjegyezte, igen üdvözlendő, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évekkel ellentétben ismét fokozottabban aktív.

A tanácskozással kapcsolatos elvárásokról az amerikai és a német külügyminiszter is azt emelte ki, hogy valamennyi külföldi fegyveresnek távoznia kell az észak-afrikai országból, és elő kell készíteni a december 24-re tervezett parlamenti választást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »