BL-döntő előtt: „Hinnünk kell a végső sikerben!”

A veszprémiek a Kiel után a lengyel Kielce ellen szeretnék megnyerni a klub első BL-serlegét a vasárnap esti kölni döntőben.

Szombat este folytatódott a veszprémi férfi kézilabda-csapat sikersorozata, és már csak egy lépés választja el attól Nagy Lászlóékat, hogy a klub legsikeresebb szezonját zárják. Az MVM Veszprém ugyanis ebben az idényben eddig megnyerte a SEHA Ligát, a magyar bajnokságot és kupát, így ha ma este, a hatkor kezdődő fináléban legyőzik a lengyel Kielce gárdáját a Balaton felvidékére kerül a legértékesebb európai klubtrófea, a Bajnokok Ligája „robotkeze” is.

A csapat szombat a meccset követően visszatért a szállodába, és azóta a regenerálódáson és a lengyel bajnok elleni felkészülésen van a fő hangsúly. Ám érdemes felidézni a veszprémi hősök szavait a Kiel elleni drámai, hosszabbításban eldőlt elődöntőről.

Xavi Sabaté, a Veszprém vezetőedzője: „Gratulálok a játékosaimnak, hiszen egy pillanatra sem adták fel, mindent beleadtak és hittek magukban. Azt, hogy ilyen erősek vagyunk mentálisan már többször is bizonyítottuk a szezonban. A második félidőben jobban védekeztünk, Mikler pedig kiválóan védett. Hittünk magunkban, és a hosszabbításban megnyertük a meccset. Hogy mi lesz a döntőben? Hinnünk kell a győzelemben, és harcolni a végsőkig.”

Nagy László átlövő, a Veszprém csapatkapitánya: „Azt hiszem, minden benne volt ebben a hetven percben, ami ebben az évben jellemző ránk. Az első félidőben nem volt túl acélos a védekezésünk, de második játékrész elején megmutattuk az igazi arcunkat ebben. Igazi csapatmunka volt! A döntőben az a fontos, hogy fejben legyünk rendben.”

Gasper Marguc, a Veszprém szélsője: „Az utolsó két percben talán mindenki azt hitte hogy eldőlt a mérkőzés, ám mi akkor is hittük magunkban és abban hogy megnyerhetjük ezt a találkozót. A hosszabbításra elfáradt a Kiel, mi pedig a indításgóljainknak köszönhetően megnyertük a találkozót. Erre a hitre lesz szükségünk a döntőben is!”

Mikler Roland, a csapat kapusa: „A csapat erejét mutatja, hogy a hosszabbítást már simán behúztuk. Tavaly elbuktunk az utolsó lépcsőbe, de tanultunk belőle. Én is más lettem, immár egy igazi profiként várom a finálét.”

Ivan Sliskovic, a csapat átlövője: „Ilyen a sport, van amikor sokáig csak a padon ülsz, majd beállsz, és fontos gólokat lősz. Nem tudom, mit mondhatnék, nagyon örülök, hogy a góljaimmal hozzájárulhattam a győzelemhez.”

Schuch Timuzsin, a Veszprém védőspecialistája: „A védekezés döntött, és hogy a végjátékban megmutattuk, mekkora tartás van a csapatban. Ebben a szezonban sok ilyen kiélezett meccsünk volt, ami biztos segített a felkészülésben. Az elődöntő megnyerése erőt kell, hogy adjon a Kielce ellen is.”

Iváncsik Gergő, a csapat szélsője: „Hátrányban is nyugodtak maradtunk, és hideg fejjel tudtunk játszani. A második játékrészre még jobban összeállt a védekezésünk. Mi sosem adjuk fel, és erre a lelki erőre is támaszkodhatunk a mai döntőben. Felkerülhet a korona a teljesítményünkre, ha sikerül az elődöntő második félidejében és a hosszabbításban nyújtott teljesítményünket megismételni.”

Főszerepben a védekezés

Vélhetően azzal mindenki egyetért, hogy a Veszprém–Kielce BL-döntőben ismét a védekezésé lesz a főszerep, de a szakemberek egyöntetű véleménye az, ha a Veszprém képes lesz megismételni az elődöntő második részében nyújtott teljesítményét, nincs az a Kielce, aki megállítsa Javier Sabaté gárdáját. A magyar csapat a harmadik, zsinórban a második, míg a lengyel az első fináléjára készül, amely után valamelyik fél magasba emelheti az áhított trófeát.

Nem véletlen, hogy Talant Dujsebajev a PSG legyőzését követően kijelentette, a mai nap a lengyel kézilabda legnagyobb ünnepévé válhat. Egyébként a volt magyar szövetségi kapitány az egyetlen a mezőnyben, aki játékosként és edzőként is megnyerte a BL-t, és ha most is első lenne a csapata, akkor a Kiel trénere, Alfred Gíslason után a második edző lehet, aki két csapattal is felér a csúcsra.

A jelenlegi magyar kapitány, Sabaté tavaly Carlos Ortega segítőjeként már átérezhette, milyen elbukni egy BL-finálét – illetve a klub-világbajnokság döntőjét –, így nem véletlen, hogy stábja tagjaival egész éjjel a Kielce elleni győztes taktika kidolgozásával foglalkozott.

Ebben a kiírásban mindkét döntős találkozott a másik országbeli csapattal a csoportmeccsek során. A Kielce egy góllal kikapott Szegeden, majd eggyel nyert hazai pályán, míg a Veszprém a Wisla Plock otthonában pontot veszített, míg otthon nyerni tudott a lengyelek ellen. Mind a Kielce, mind pedig a Veszprém saját hazájában mindent megnyert.

Bármelyik csapat nyer, először ülhet fel Európa trónjára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »