BL: Bayern-verést ért Saúl gólja

BL: Bayern-verést ért Saúl gólja

Egygólos előnybe került az Atlético a Bayernnel szemben, a németek megalázó gólt kaptak, nincs sok idő kiheverni.

Mindenképpen normálisabb mérkőzésre számíthattunk a szerdai Atlético Madrid – Bayern München labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő esetében, mint a keddi Man. City – Real. Ki tudja, mire spóroltak Manchesterben a felek, hiszen a kék-fehérek már nem lehetnek bajnokok Angliában, a Realnál pedig mind az Atlético, mind a Barcelona sokkal esélyesebb a La Liga megnyerésére, miközben jövő évi BL-indulásuk nincsen veszélyben. Mindegy, Madridban jövő héten úgyis minden elölről kezdődik.

A spanyol fővárosban ugyanakkor nem kellett egy hetet várni a focira, hisz a város örökös „B-csapata”, az Atlético a német egyeduralkodó Bayernt fogadta a második BL-elődöntős párharc első felvonásán.

A kezdőkön végignézve érdekesnek tűnt, hogy mindkét csapatból komoly nevek hiányoztak: a védelmekből egyik oldalon Diego Godín, a másikon Jérome Boateng – a világ két top középhátvédje. A Bayernből viszont Josep Guardiola taktikai okokból még kihagyta a BL idei szezonjában 8 gólos Thomas Müllert és a motort, Franck Ribéryt is, ott volt viszont a védelemben David Alaba, akit mi, magyar szurkolók minden idegszálunkkal figyelhettünk, hisz az osztrák válogatottban ellenünk játszik majd a franciaországi Eb-n. Ha már szóba került Guardiola, a Bayern mestere zsinórban harmadszor vezérelte tanítványait a BL-elődöntőig, de a fináléba vezetésével még egyszer sem kerültek be a bőrnadrágosok, miközben az őt megelőző két évben két finálé jutott a németeknek. A csapattól nyáron távozó katalán edző a meccsnap előtti sajtótájékoztatón nem győzte továbbá dicsérni – talán előre magyarázkodásból – a Diego Simeone által összerakott Atléticót, amely vélekedése szerint most már azonos színvonalon játszik a Barcelonával. Ez azért komoly fricskának számít Luís Enrique számára, aki őt követte a Barca kispadján… A valóság mondjuk alátámasztja Pep mester véleményét, a Barcát ugyanis az Atlético tényleg kiverte a negyeddöntőben.

A kezdőkör közepén pihenő labda, ha szeme lett volna, a következőket látta volna: a Bayernben négy spanyol játékos (Thiago Alcántara, Javi Martínez, Xabi Alonso és Juan Bernat), az Atléticóban pedig egy igen komoly csatárduó (Fernando Torres, Antoine Griezmann) kapott lehetőséget, persze ha őket említjük, nem illik megfeledkezni a német sztárcsapat lengyel gólvágójáról, Robert Lewandowskiról sem.

Saúl-főpróba, Saúl-mágia

Mark Clattenburg sípjelére elindult a labda, és kezdettől fogva a házigazdák uralták az eseményeket. A 4. percben a Real Madridban felnevelt Saúl messziről, takarásból nézte meg, hogy ébren van-e Neuer (a válasz: igen), majd a 11. perc elején jobbról egyedül indult rá a németek falára, és négy ember (Thiago Alcántara, Xabi Alonso, Bernat, Alaba) átverése után tekert a hosszú oldali kapufa belső részére, amivel tehát korán vezetéshez jutott az Atlético (1-0). Számos pillanata volt az egyéni akciónak, amikor Vidalék legalább egy taktikai szabálytalansággal megállítsák.

A következő percekben Lewandowskiék előtt két lehetőség is adódott az egyenlítésre, de Oblak és a Godyn nélküli védelem összhangja tökéletes volt. Az Atlético továbbra is mintha átadta volna a teret a vendégeknek, a 25. percben Douglas Costa pedig majdnem meg is viccelte egy szabadrúgással az utolsó pillanatban eszmélő Oblak kapust. Fél óra elteltével aztán Griezmann révén megint helyzetbe kerültek a hazaiak, de a francia csatárt Martinez éppen annyira cibálta meg – róla egyébként már lemaradva –, amennyire kellett. A félidő vége felé a Bayern játékosai és edzője is egyre idegesebbé vált.

Erőlködő bőrnadrágosok

Fordulás után a Bayern csipkedte magát jobban, de a spanyolok továbbra sem idegeskedtek egyetlen pillanatig sem, így fordulhatott elő, hogy 9 perc után mintha a bajor kanyarból kezdték volna a vendégcsapat kifütyülését. A füttyögés David Alabát bőszítette fel annyira, hogy a „Holdról” megeresszen egy lövést; Oblaknak iszonyatos mázlija volt, hogy a keresztlécről nem befelé pattant a labda. A következő percekben aztán egyre fojtogatóbbá vált a Bayern-fölény, és még mindig volt hátra fél óra az odavágóból.

Guardiola a csata utolsó harmadára Coman helyére bedobta Franck Ribéryt, aki első „labdaérintésként” elrontotta egy passz fogadását. Ahogy viszont fogyott az idő, úgy kezdték el ezt egyre inkább kihasználni Saúlék, és Guardiola kénytelen volt egy újabb középpályást beáldozni támadó felfogású játékosért: jött a BL-ben 8 gólos Müller.

A hosszú hajrát Vidal életerős lökete nyitotta meg a 73. percben, Oblak jó irányba vetődött. A 75. percben egy Atlético-contrát viszont a Bayern úszott meg, Griezmann és Torres olyan zavartalanul rohantak végig a pályán, mint Usain Bolt és Justin Gatlin, de utóbbi – mármint Torres egy lehelet finom lövőcsel után külsővel „csak” a kapufára nyesett – ő is, mint a gól előtt Saúl, „a mi Alabánkat” verte meg utolsóként. A 77. percben Guardiola felküldte Ribéry mellé Alabát, ötletességet szorgalmazva a játékban. A 80. percben Lewandowski engedett át egy keresztpasszt a jobb helyzetben érkező Alabának, aki többedszerre találta el gyatrán a labdát ezen a meccsen. A 82. percben Koke addig vezetgette a labdát, míg ki nem vitte, ekkor a frissen beállt Benatia felrúgta teljesen feleslegesen Kokét, akit Manuel Neuer sárga lapot érően próbált felsegíteni a földről… idegeskedés a köbön. A rendet tenni próbáló Mark Clattenburg a rendcsinálás jegyében gyorsan kiosztott még egy-egy sárgát Benatiának és a gólszerző Saúlnak is, a mérkőzés pedig némileg higgadtabban, további események nélkül véget ért.

Ez így kevés, de a különbség csak egy gól

Az eredményt látva (1-0) nem dőlt el semmi, ám a játék képe alapján olybá tűnik, a Guardiola-korszak bayernes BL-döntő nélkül ér véget – emlékezhetünk rá, a tréner úgy érkezett Münchenbe, hogy a bajorok mindent (bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája), megnyertek. A léc magasan van, Madridban kéne újra próbálkozni annak megugrásával – jövő kedden.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »