Biztonságosan körbesétálható a Gyilkos-tó

Biztonságosan körbesétálható a Gyilkos-tó

Teljes egészében, biztonságosan körbejárható ismét Gyilkos-tó, miután az elmúlt hetekben új hidat építettek a tó Kis-Cohárd-szikla felőli csücskénél. A tóba ömlő patak fölött majdnem tizenöt éven keresztül egy kisebb palló vezetett át, állapota azonban jelentősen megromlott, veszélyessé vált az átkelés.

0hidavatas1_b_b

Az új, szerdán átadott híd a Hargita megyei önkormányzat, a Naturland Alapítvány és a helyszínen csónakokat bérbe adó Viridis Kft. összefogásával valósult meg. A korlátokkal felszerelt átkelőn immár nemcsak gyalogosan, hanem babakocsival és kerekes székkel is át lehet menni. A Gyilkos-tó körüli, immár teljesen bejárható útvonal egyébként körülbelül egy kilométer hosszú.

Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke szerdán rámutatott: további fejlesztéseket terveznek a környéken, például társulást hoznának létre a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatallal a Gyilkos-tó által kínált turisztikai értékek hasznosítása érdekében. A projektbe civil szervezeteket és vállalkozásokat is bevonnának. Építenének egy másik hidat a tó kifolyása fölött, így a körbevezető út fél kilométerrel rövidülne le, az elképzelés már jövő évben megvalósulhat.

Leopold Anna Mária, a Naturland Alapítvány vezetője szerint nagy szükség lenne az összefogásra, így például könnyebb lenne európai uniós finanszírozásra pályázni. Mint kifejtette: amikor a környezetvédő szervezet elkezdte a tó körüli ösvény kiépítését, a híd még víz fölött ívelt át, ma viszont csak mocsár van alatta. A Cohárd-patak beömlésénél tizenöt év alatt egyhektárnyi vízfelület tűnt el, mivel a tó hordalékkal telt fel. Hasonlóan vélekedik Nagy Attila, a Viridis képviselője is, aki szerint sürgősen tenni kell azért, hogy a környék ne vesszen kárba, a térséget pedig a turisták számára is vonzóvá tegyék, akik jelenleg átlagosan alig egy napig maradnak a tó környékén.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »