Biztató beiratkozási eredmények Kassán és környékén is

Biztató beiratkozási eredmények Kassán és környékén is

Kassa egyetlen magyar tanítású nyelvű alapiskolájába eddig 26 kiselsőst írattak be. Az előző években általában 20-25 elsőssel zárult le a beiratkozás, idén már most 26 gyerek van.

Biztató beiratkozási eredményekről számoltak be az iskolaigazgatók.

„Ha egyetlen kiselsős számára sem kérnek halasztást, a következő tanévben biztosan két elsős osztályt nyitunk. Ezt a tanévet 22 elsőssel kezdtük” – nyilatkozta lapunknak Csurkó Éva, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatója.

Hírdetés

Szepsiben szintén bíztató eredményekről számoltak be a magyar tanintézmények vezetői. A Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium tanulóinak száma jelenleg 480, az eddig beíratott elsősökkel együtt jövőre már több mint 520-an lesznek. „Eddig 72 gyereket írattak be hozzánk, azt viszont el kell mondani, hogy mindegyikük roma. Mivel a beíratott gyerekek többsége nem járt óvodába, mindegyikük átesik az iskolaérettségi vizsgálaton. Terveink szerint öt nulladik osztályt indítunk” – magyarázta Papp Andrea igazgató. Az iskola nulladik osztályába jelenleg 52 gyerek jár, vagyis ennyi elsős kezdi meg a következő tanévet. „2005-ben mindössze 15 elsőssel indítottuk a tanévet, de az elmúlt években már átlagosan 70 gyereket írattak be” – mondta az igazgató. A szintén szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont továbbra is bérelt tantermekben működik, a következő tanév is jónak ígérkezik. „Az óvodában ismét nőtt a beíratottak száma. Jelenleg 32 óvodásunk van három csoportban, jövőre még többen lesznek. Az első osztály létszáma még nem végleges, most 12 kiselsősnél tartunk. A bérleti szerződéseinket meghosszabbítottuk, a várostól és a megyétől bérelt tantermek szeptemberben is a rendelkezésünkre állnak. Ez nagy előrelépés, ugyanis egy évvel ezelőtt ilyenkor még azt sem tudtuk, hol kezdjük a tanévet” – nyilatkozta lapunknak Nagy István, az intézmény igazgatója.

A Szepsitől pár kilométerre fekvő Buzitán kimondottan jó a helyzet. Mohňanský Csilla, a Buzitai Alap-iskola igazgatója elmondta, eddig 31 gyereket írattak be hozzájuk. „Két-három gyereknél halasztásra számítunk, de még így is legalább 27 kiselsőssel kezdjük a tanévet. Nagyon rég volt már arra példa, hogy két osztályt nyithattunk. Ilyen eredményekre legmerészebb álmainkban sem számítottunk” – mondta az igazgató. Hozzátette, a gyerekek többsége továbbra is falubeli, de a környező településekről is járnak Buzitára.

Csakúgy, mint a szepsi alapiskolában, Tornán is a nulladikosok teszik ki az beíratottak túlnyomó részét. „Egyelőre 17 kiselsőst írattak be, de valószínűleg mindegyikük a nulladik osztályban kezdi a tanévet. Jelenleg 15 nulladikosunk van. Nagy változást idén sem várunk, talán egy-két gyerekkel van több, mint az előző években” – közölte lapunkkal Molnár Andrea, a tornai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója.

Míg a Rozsnyói Református Egyházközösség Alapiskolájában a szokásos beiratkozási eredményekre (nagyjából 15-16 diákra) számítanak, addig a város másik magyar iskolájában, a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskolában a megszokottnál nagyobb érdeklődést tapasztalnak. „Nálunk is minden évben nyílik nulladik osztály – jelenleg kettő van – ezért a következő tanévet legalább két első osztállyal indítjuk. Mivel saját óvodánk is van, el tudjuk dönteni, ki kerülhet az első, és kit a nulladik osztályba” – mondta Hamelli Zsuzsa, az iskola igazgatója.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »