Bizonytalan nyaralás – avagy miként kirándulunk idén nyáron?

Bizonytalan nyaralás – avagy miként kirándulunk idén nyáron?

Tengerpart, üdülőhely? Egynapos kirándulás, egyhetes kikapcsolódás? Csoportos, szervezett utazás vagy egyéni, kötetlen nyaralás? Az idei nyáron még inkább átgondoljuk a nyaralási lehetőségeket. A koronavírus-járvány miatti szigorú szabályok alaposan átrendezték nyaralási elképzeléseinket. S mindehhez hozzájárul még a bizonytalanság is. Nehéz előre tervezni, folyton változik a helyzet  – ezt már a szakemberek mondják.

Egy biztos, a dél-európai, több napos kirándulások az idén sok esetben elmaradtak. Az utazási irodák forgalma jelentősen megcsappant. Nehéz a tervezés, így inkább az egyéni szervezésű kirándulások kerülnek előtérbe.

Az ipolysági székhelyű Maria Bus magán autóbusz-közlekedési vállalat több szempontból is érzi a járvány miatti krízis hatásait. „Az utazási irodák által szervezett kirándulások teljesen leálltak. Mi sem kaptunk megrendeléseket az utasok szállítására” – kezdte Heimlich Marek, a vállalat társtulajdonosa a Felvidék.ma megkeresésére. A vállalat amellett, hogy az utazási irodák számára biztosítja az úti célhoz való közlekedést, maga is szervez kirándulásokat.

Immár sokadik éve szervereznek egyhetes turnusokban kirándulást Horvátországba. Idén, amint enyhültek a szigorú megszorítások, meghirdettek öt turnust, azonban nagyon gyér volt rá az érdeklődés – tudtuk meg Sedláček Anikótól.

A nyaralni vágyók inkább saját autójukkal mennek a tengerpartra. Előtérbe kerültek az egyéni utazások. Mivel minden bizonytalan, a legtöbb esetben az utolsó pillanatban egyeztetik a nyaralást. Ezt egy család, vagy baráti társaság könnyedén meg tudja szervezni, ám egy busznyi ember esetén mindez már nehézségekbe ütközik.

Hírdetés

A vállalat két ötvenszemélyes autóbusszal szervezett kirándulást július elején Budapestre. Népszerű volt továbbá az Aggteleki- és a Domicai-cseppkőbarlang meglátogatását célzó kirándulásuk, ahogy a bajmóci egynapos úton is mintegy hetven kiránduló vett részt Ipolyságról és környékéről. Siófoki kirándulásukra oly sokan jelentkeztek, hogy újabb időpontot egyeztettek le.

„Megnövekedett az igény az egynapos kirándulások iránt. Volt olyan kirándulásunk, ahol a meghirdetést követő napon már meg is telt az autóbusz” – jegyezte meg Heimlich Marek.

A kirándulni vágyóknak vannak igényeik, úti ötleteik. Rugalmasan kezelve még az ilyen ínségesebb időben is meg lehet szervezni a pihenési lehetőségeket. Ezt vallják a Maria Bus autóbusz-közlekedési vállalat társtulajdonosai.

Nyár vége felé közeledve az utazási irodák már az őszi és a téli időszak kirándulásait kezdték szervezni. Idén elmaradnak a közösségi rendezvények, a fesztiválok, a karácsonyi vásárok, holott mindez remek úti célként szolgált rengeteg látnivalóval. A tömegrendezvények elmaradnak, az utazásokat átszervezik.

A turizmus mellett a személyfuvarozás is átalakult. A megrendelések teljes egészében elmaradtak. Bezártak a tanintézmények, az osztálykirándulások és a tanulmányutak meghiúsultak. A szervezett színházlátogatásoknak is befellegzett március közepén, ahogyan a fesztiválokra és táborokba történő utaztatás is szünetel.

Mindemellett tapasztalható a belföldi turizmus előretörése. Számos népszerű turisztikai látványosságnál megnövekedett a forgalom. Egyes történelmi emlékhelyeket, múzeumokat, természeti kincseket hosszabb várakozást követően tekinthetnek csak meg az érdeklődők. E sorok írója szombaton közel háromnegyed órát várt a bajmóci várkastélyba való bejutásra.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »