Bizonyos járásokban magasabb a COVID-19 súlyosabb lefolyásának kockázata

Bizonyos járásokban magasabb a COVID-19 súlyosabb lefolyásának kockázata

A lakosság sokrétű demográfiai összetétele miatt egyes szlovákiai régiók és községek nagyobb mértékben ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy nagyobb számban fognak itt előfordulni a COVID-19 betegség komplikáltabb esetei.

A TASR hírügynökséget Monika Hucáková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

A Kínából, az európai országokból és az Egyesült Államokból származó adatok alapján Branislav Šprocha és Vladimír Bačík demográfusok készítettek egy elemzést, melyből kiderül, hogy az olyan demográfiai mutatók, mint a kor és a nem befolyásolják a komplikált esetek előfordulásának kockázatát. Komplikált esetek alatt azokat a koronavírus-fertőzötteket értik, akik kórházi kezelésre, intenzív ellátásra szorulnak, vagy belehalnak a betegségbe.

Hírdetés

Az elemzést készítő szakemberek megpróbálták beazonosítani azokat a régiókat és községeket, ahol – figyelembe véve a korra és a nemre vonatkozó adatokat – nagyobb arányban élnek olyan személyek, akiknél magasabb a komplikációk fellépésének kockázata. A regionális válságstábok a későbbiekben ezekre az adatokra támaszkodva határozhatnak a további egészségügyi és járványügyi intézkedésekről.

Az elemzés szerint magasabb a betegség súlyosabb lefolyásának kockázata Közép-Szlovákiában, Nyugat-Szlovákia déli részén, illetve a Miava és Trencsén közötti régióban. Veszélyeztetettnek számítanak továbbá a főváros egyes járásai, a Kassa IV járás és a Mezőlaborci járás is.

A tanulmány szerint kedvezőbb a helyzet néhány kelet-szlovákiai és északi járásban. Hucáková elmondása szerint az elemzést később frissíteni fogják az aktuális epidemiológiai adatok tükrében.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »