Bizonyítékokat tettek közzé a Donyec-medencei orosz invázióról

Bizonyítékokat tettek közzé a Donyec-medencei orosz invázióról

Az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet legfrissebb tényfeltáró írásában olyan műholdas felvételeket tett közzé, amelyek szerinte bizonyítják, hogy 2014 augusztusában az orosz hadsereg egységei behatoltak Ukrajna keleti részébe – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.

Ilovaisk_26082014-1024x639_b

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a Bellingcat szerdán közzétett anyagában azt írta, hogy a felvételeken „orosz katonai szállítóeszközök, tüzérségi lőállások, valamint az orosz–ukrán határon nyitott új átkelők láthatók”. A felvételek készítésének időpontja pedig egybeesik a kelet-ukrajnai orosz invázió fő hullámával, beleértve az orosz katonák megjelenését ukrán területen a határtól 10 kilométerre – összegezte a szervezet.

A tényfeltáró anyag készítői kifejtették, hogy az említett műholdas képek 2014. augusztus 26-án készültek. A rajtuk felfedezett katonai eszközök és állások az augusztus 23-ig készült felvételeken még nem láthatók, eszerint az orosz erők benyomulása Kelet-Ukrajnába a két dátum közti időszakban történt.

Az ukrán fegyveres erők 2014 nyarán heves offenzívát indítottak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ellen, és augusztusra a két megszállt megye, Donyeck és Luhanszk mintegy kétharmadát visszafoglalták. Kijev szerint emiatt Oroszország arra kényszerült, hogy nyíltan beavatkozzék a fegyveres konfliktusba. A Kreml azóta is tagadja, hogy orosz fegyveres erők tagjai részt vennének a kelet-ukrajnai konfliktusban. 

Juncker: az EU–orosz viszony nem helyrehozhatatlan

Nem helyrehozhatatlan az Európai Unió és Oroszország viszonya, szükség van a párbeszédre, és ahhoz kiindulópontul az ukrajnai rendezésről megkötött megállapodások maradéktalan végrehajtásának kell szolgálnia – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum csütörtöki megnyitóján. Közölte, hogy őszinte megbeszélésre számít Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel a nap folyamán később találkozott.

Juncker egyúttal rámutatott: nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Oroszország ukrajnai fellépése megrengette az európai biztonság alapelveit. Hangsúlyozta: mindenkinek tiszteletben kell tartania az ukrán nép arra vonatkozó döntését, hogy milyen jövőt akar magának. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt: a Nyugat alá akarja aknázni Oroszország helyzetét az energiahordozó- és a fegyverpiacon, rovására akarja kiterjeszteni a transzatlanti fegyelmet, de Moszkva nem engedi, hogy konfrontációba sodorják az Egyesült Államokkal, a NATO-val vagy az EU-val.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »