Bizonyítékokat semmisíthetett meg a tót újságíró meggyilkolásának ügyében a hanyag rendőrség

Bizonyítékokat semmisíthetett meg hanyagságból a "szlovák" rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása helyszínén – állítja az újságíró családjának ügyvédje. A felvidéki politikai korrupciót feltáró Ján Kuciak újságírót és mennyasszonyát holtan találták februárban otthonukban, mindkettőjüket agyonlőtték. Az ügy miatt lemondásra kényszerült Robert Fico kormányfő, belügyminisztere és a tót rendőrfőkapitány, a gyilkosság fokozta a kelet-európai sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat.

A gyilkosság ügyében egyelőre senki ellen nem emeltek vádat, egy ügyész szerint feltehetően bérgyilkos követte el a bűncselekményt. A Kuciak család ügyvédje, Daniel Lipsic volt belügyminiszter szerint a két holttestet anélkül szállították el, hogy törvényszéki orvos szakértő a helyszínen megvizsgálta volna őket, így elsődlegesen tévesen állapították meg a halál beálltát.

Nem értem, hogy miért nem hívták azonnal a helyszínre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tapasztaltabb nyomozóit, akik csak órákkal a járási rendőrség után érkeztek a helyszínre – mondta az ügyvéd telefonon a Reuters hírügynökségnek, amely pénteken számolt be a fejleményekről.

Több bizonyítékot nem biztosítottak azonnal, csak a tetthelyről készült fényképeken lehetett látni őket – mondta Lipsic, aki 2010 és 2012 között vezette a belügyi tárcát.

Hírdetés

Ez súlyos kötelességmulasztás volt. Nem tudjuk, mennyi bizonyíték semmisült meg – tette hozzá.

A felvidéki sajtóban megjelent, a tetthelyről készült felvételeken Robert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes osztályának vezetőjét is lehetett látni, akinek közvetlenül nem volt köze gyilkossági ügyekben folyó nyomozáshoz. A rendőrség először tagadta, hogy Krajmer a tetthelyen volt, később adtak ki egy javított közleményt, amely szerint a rendőrtiszt nyomozással kapcsolatos feladatokat látott el.

A rendőrség Lipsic bírálatával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy csak az ügyészség kommentálhatja az esetet. Az ügyben nyomozó különleges ügyész hivatala annyit közölt, hogy több hibát észleltek, amelyeket a tetthelyen történt elsődleges eljárás során követtek el. Kuciak egyebek mellett szlovák politikusokkal kapcsolatban álló üzletemberek csalásait leplezte le, és szlovák vállalkozóknak az olasz maffiával való kapcsolataival is foglalkozott.

(24.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »