Bízik a Brexit tartós megoldásában az intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztos

A Nagy-Britanniával folytatott megbeszélések hamarosan a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követően jelentkezett, Észak-Írországot érintő kereskedelmi kihívások tartós megoldásához vezethetnek – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja hétfőn Brüsszelben.

Sefcovic, aki a Brexit-megállapodás ellenőrzésére alakult vegyesbizottság társelnöke is, hétfőn Brüsszelben tartott megbeszélést Liz Truss brit külügyminiszterrel.

Az uniós biztos a megbeszélést követően újságíróknak nyilatkozva kijelentette: noha a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó, alapvető fontosságú észak-írországi protokoll ügyében lehetséges a gyors megállapodás elérése Londonnal, az Európai Uniónak biztosítékokra lesz szüksége az egységes uniós piac védelmében.

"Nem foglalkozom határidők kitűzésével, de mindent meg fogok tenni a gyors megegyezés érdekében" – fogalmazott.

Hozzátette: az EU továbbra is mindent meg fog tenni az északír protokoll teljesítésének előmozdításáért. Az észak-írországi protokoll szavatolhat egyedül stabilitást, kiszámíthatóságot és jólétet, valamint biztosíthatja a szigorú határellenőrzés elkerülését az Ír-szigeten – mondta.

Hírdetés

A felek megerősítették az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jó, a szabadságba és a demokráciába vetett közös hiten, valamint a globális kihívások közös megoldását célzó együttműködésen alapuló kapcsolat fenntartásának fontosságát – tette hozzá Sefcovic.

London és az EU vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amelynek Anglia, Skócia és Wales a tagja -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Nagy-Britannia október közepén terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

Az Európai Bizottság korábban leszögezte: nem tárgyalja újra az Európai Unió és az Egyesült Királyság által is megerősített észak-írországi protokollt, és ragaszkodik annak végrehajtásához.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »