Bizalmat szavazott a parlament a Heger-kormánynak

Bizalmat szavazott a parlament a Heger-kormánynak

Eduard Heger (OĽANO) kormányának bizalmat szavaztak a parlamenti képviselők. 144 jelenlévő képviselő közül 89 megszavazta a kormányprogramot, 55-en ellene szavaztak.

A kormánynak legalább 76 voksra volt szüksége. Pénteken (április 30.) kezdődött a kormányprogramról szóló vita, körülbelül 40 képviselő szólalt fel.

A kormányprogram 131 oldalas, 18 fejezetből áll, nem sokban tér el a 2020 áprilisában elfogadott eredeti kormányprogramtól. A nyitó fejezet ezúttal a korrupció elleni harcról szól, az utolsó pedig a kulturális élet támogatásáról.

Hírdetés

A kormány leszögezi, hogy az új programnyilatkozat ambiciózus, de reális célként tűzi ki minden egyes állampolgár életszínvonalának javítását, és tisztában van vele, hogy ha kudarcot vall, annak rendkívül romboló hatása lesz az egész országra, a politikai rendszerbe vetett bizalomba, és a szélsőséges csoportok erősödését eredményezheti.

Az ellenzék előre bejelentette, hogy nem szavazza meg a kormányprogramot. Heger kabinetjét április 1-jén nevezte ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az ország alkotmánya szerint a kormánynak a kinevezést követő 30 napon belül a parlament elé kell terjesztenie a programját, annak jóváhagyásával a parlament bizalmat szavaz a kormánynak.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »