Bittó Cigániková és Krajčí is az orvosokkal való megegyezést sürgeti

Bittó Cigániková és Krajčí is az orvosokkal való megegyezést sürgeti

Nincs más út, mint meegyezni az orvosokkal. Ha az Egészségügyi Minisztérium kidolgozta memorandumot még egy kicsit pontosítják, azt az orvosoknak alá kell írniuk – egyeztek meg a Markíza televízió Testre mérve című politikai vitaműsorában Jana Bittó Cigániková és Marek Krajčí.

A két politikus nem óhajtott egyéb lehetőségekről beszélni, és az egészségügyben meghirdetendő rendkívüli helyzetet sem találják jó megoldásnak.

„Semmi sem fehér és fekete. Igaz, hogy az orvosok jogosan panaszkodnak, és jó, hogy rendszerszintű változásokat szorgalmaznak. Kár, hogy nem tették ezt korábban“ – véli Bittó Cigániková. A fizetésemelések hirtelen emelését nem tartja kivitelezhetőnek, szerinte fokozatosan kell eljutni arra a szintre, amit az orvosok követelnek.

Az SaS politikusa azt sem igazán érti, hol történehetett a hiba a tárgyalások során, hiszen szerinte az egészségügyi bizottsággal a megoldásokban és a határidőkben egyaránt megegyeztek.

„A szakemberek egy nagyon fontos problémára mutatnak rá, az pedig az egészségügyi rendszer központi motorjának, a kórházaknak a siralmas állapota – különösen a legkisebbeké“ – mondta Krajčí.

Kifejtette azt is, hogy

Hírdetés

ezek a kórházak nyújtják a legsokrétűbb szolgáltatást, és képzik ki az egészségügyi szakembereket.

„Ha nem tudnak megfelelően működni, ha nem fizetnek nekik rendesen, akkor az egészségügyi rendszer fokozatosan szétesik“ – emelte ki.

Abban újfent megegyeztek a vitapartnerek, hogy

az orvosok távozása esetén meghirdetendő rendkívüli helyzet nem lenne szerencsés.

Bittó Cigániková szerint a maradó orvosokat a rájuk nehezedő nyomás még inkább eltántorítaná a szlovákiai munkavégzéstől – amivel Krajčí szintén egyetértett.

Az OĽANO politikusa ugyanakkor azt nem árulta el, vajon ő váltja-e Bittó Cigánikovát a parlament egészségügyi bizottságának élén.

Hipotézisnek nevezte, hogy OĽANO azért nem vett részt Bittó Cigániková vezetői posztról való visszahívásában, hogy így az SaS ne járuljon hozzá Roman Mikulec belügyminiszter menesztéséhez. Bittó Cigániková szerint a nők jogaiért folytatott harca miatt kellett távoznia a bizottsági posztról. Hozzátette, hogy a bizottságot mostantól annak alelnöke, Anna Záborská irányítja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »