Bírságolni fognak a kukoricacímerezéses ügyben

Bírságolni fognak a kukoricacímerezéses ügyben

Technológiai hibát követett el az a magyarországi vállalkozás, amely július elején rovarirtóval kezelt kukoricatáblába küldte be a székelyudvarhelyi diákmunkásokat címerezni Battonyán.

kukorica cimerezes AB-1_b142 udvarhelyszéki diákot vittek kórházba mérgezés gyanújával júliusban (illusztráció)

Majdnem százötven udvarhelyszéki diákot szállítottak kórházba július 3-án, miután a battonyai mezőgazdasági vállalkozás területén a gépkezelő felcserélte az adott táblára kiírt növényvédő szert, és az azzal lepermetezett kukoricatáblába küldték be címerezni a fiatalokat. Az eset körülményeit az elmúlt hetekben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályával együttműködve vizsgálta.

A magyar hatóságok szakértők bevonásával foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt nyomoztak az ügyben, nemrég elsőfokú döntés született. Az ügy fejleményeire vonatkozó kérdéseinkre a Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinetje annyit válaszolt pénteken, hogy az elsőfokú döntés szerint technológiai hiba történt a mezőgazdasági vállalkozásnál.

Az agrárcégre, illetve a növényvédő szerek használatát felügyelő szakmérnökre is pénzbírságot szabnak ki az elkövetkezőkben. A részletekről is érdeklődtünk, ám egyelőre nem kaptunk további válaszokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »