Bírságok varjúfészkek leverése miatt

Bírságok varjúfészkek leverése miatt

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát-Egyesület feljelentése alapján pénzbírságot róttak a marosvásárhelyi, szatmárnémeti, temesvári polgármesteri hivatalra és a temesvári állatorvosi egyetemre is varjúfészkek törvénytelen megsemmisítése miatt, ezen kívül több nyomozást indítottak Temes és Szatmár megyében – írta Facebook-oldalán a madárvédelmi egyesület.

varjufeszek_IMG_7865_b

A szervezet április elején a környezetőrségen és az országos szakhivatalban is feljelentett több városházát, amely többnyire a lakók kérésére hivatkozva metszette meg a fákat, amelyeken varjak (Corvus frugilegus) fészkeltek. „Hangsúlyozzuk, hogy a Milvus Csoport megoldási javaslatokat is tett a városban megtelepedett varjúkolóniák által okozott kellemetlenségek csökkentésére” – közölték a madárvédelmi egyesület szakemberei.

Mint arról beszámoltunk, a marosvásárhelyi városháza például a költési időszakban vágatott ki varjúfészkeket tartó ágakat, így törvényt sértett, és lehetséges, hogy a védett madaraknak nemcsak az otthonát, hanem a tojásait is elpusztította. A Milvus szakembere, Marton Attila elmondta, a 2011/4-es törvény értelmében a költési periódusban a varjak fészkeinek eltávolítása törvénytelen, és becslése szerint húsz–harminc „madárotthont” pusztítottak el a metszésekkel.

„Mivel költési időszakban semmisítették meg a fészkeket, tojások is lehettek bennük, vagy pedig a tojónak már nem volt hova leraknia, tehát mindenképp pusztításról beszélhetünk. A varjak pedig rövidesen visszaépítik fészküket a városban, így a kérdés továbbra sem megoldott” – mondta a szakember.

A Milvus szakembere arra is kitért, hogy javasolták egy közös munkacsoport felállítását, amely minden esetben megoldásokat javasol. Fontos lenne, hogy a városszéli varjúkolóniákat térképezzék fel, tiltsák be háborgatásukat, hisz ha nyugton hagyják őket, nem költöznek be a városba. Marton Attila szerint ki kell jelölni a város közelében megfelelő, potenciális költőhelyeket és nyárfasorokat ültetni, így a varjak hosszú távon ezeket választják a város helyett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »