Bíróválasztás: egyre több a javaslat

A Smer, fittyet hányva a minisztérium tervezetére, beterjesztette saját javaslatát az alkotmánybírók megválasztásával kapcsolatban. A javaslatot koalíciós és ellenzéki képviselők is bírálták.

Az alkotmánybírók megválasztását szabályzó alkotmánytörvény módosító javaslatának vitájában Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter kijelentette, hogy az általa beterjesztett tervezet a létező legjobb javaslat, mely a kormánykoalíció kompromisszumának eredménye. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a Smer mégiscsak beterjeszti saját javaslatát. 

Gál kifogásolta, hogy csak hétfőn kapta kézhez a demokratikus ellenzék közös módosító javaslatát, melyről érdemben már nem lehet egyeztetni. 

Négy ellenzéki javaslat 

Az SaS, az OĽaNO, a Sme rodina és a Spolu azt javasolta, hogy nyilvános szavazással és 90 támogató szavazattal válasszák meg az alkotmánybíró-jelölteket, a Via Iuris által javasolt ciklikus bírócsere mellett javasolják továbbá, hogy az alkotmánybírók mandátuma automatikusan szűnjön meg, amint betöltik 70. életévüket. Alojz Baránik (SaS) kijelentette, az ő (adminisztratív jellegű) hibájából késett a demokratikus ellenzék módosító javaslata, s emiatt bocsánatot kért a minisztertől. „Ugyanakkor nem tartalmazott semmi újat, ismeretlent, ami meglepetésként érte volna” – reagált Baránik Gál kifogására. Az ellenzék 4, 8 és 12 éves mandátumra választaná meg az alkotmánybírók harmadát. Arról, hogy ki milyen időtartamra tölthetné be a posztot, sorsolással döntenének. Veronika Remišová (OĽaNO) szerint az ellenzék számára kulcsfontosságú a nyilvános szavazás. „A titkos szavazás, ahogyan arra már korábban volt példa, teret ad a visszaélésekre, spekulációkra” – mondta az ellenzéki képviselő. Indokolatlannak nevezte az alkotmánybírók életkorára vonatkozó kivételt, ők ugyanis akár 80 évesen is alkotmánybírók lehetnek, míg a bírók 65 évesen elveszítik mandátumukat. 

Smeres pálfordulás 

Hírdetés

Remišová arra is emlékeztetett, hogy a koalíció egy éven keresztül állította, 90 szavazattal nem lehet megválasztani az alkotmánybírókat. „Miután a Smer ráébredt, hogy elveszíti az államfőválasztást, előállt azzal a javaslattal, amely szerint 90 szavazattal válasszunk alkotmánybírókat” – mondta Remišová. 

Éjjeli vita 

Robert Fico pártja azt javasolta, hogy váljanak automatikusan alkotmánybíróvá azok a bírójelöltek, akik legalább 90 szavazatot kapnak a parlamentben. Azokról, akik 90nél kevesebb de 76-nál több voksot kapnak, a mindenkori államfő döntsön. Az ellenzék szerint a Smer lépése arról tanúskodik, hogy Robert Fico hatalmába akarja keríteni az Alkotmánybíróságot. Sőt, a Smer javaslatát Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter is élesen bírálta.

„A legalja lenne, ha az Alkotmánybíróság átalakítására irányuló alkotmánymódosításban kulcsszerepet játszana a közjogi méltóságok személyes, ellenséges indulata. Ez nem út lenne a pokolba, hanem azt jelentené, hogy már a pokolban vagyunk” – zárta Žitňanská. 

A házbizottság úgy döntött, hogy éjszakába nyúlóan vitáznak az alkotmánytörvény módosításáról, azt követően pedig szavaznak róla. Lapzártánkig nem született döntés. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »