Bírósághoz fordul a spanyol kormány, ha a távollévő Puigdemont ismét elnök lesz

Ínigo Méndez de Vigo szerint ellentétes “bármiféle jogi normával” és a “józan ésszel” is a leváltott katalán vezető azon elképzelése, miszerint internetes Skype-kapcsolaton keresztül tartaná meg programbeszédét.

Az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a törvényhozásban, és ott kell elmondania programbeszédét, nem pedig egy “plazmatévén” keresztül – jelentette ki az MTI szerint a kormányszóvivő.

Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) értelmezése szerint viszont a jelölt távollétében is megválasztható, és megbízhat például egy másik képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét.

Hírdetés

A leváltott elnököt támogató függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kért a katalán parlament jogászaitól.

Míg a Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) elutasítják ezt az elképzelést.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba. Ott azonban elfogató parancs van érvényben vele szemben.

A katalán parlament jövő szerdán tartja alakuló ülését, és azt követően kezdődik az elnökválasztási folyamat.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »